TABAN İZOLASYONLU YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ - SÜT, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TABAN İZOLASYONLU BİNALARIN DİNAMİK ANALİZİ Sedat SÜT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Ensitütüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 74 Bu çalışmada, taban izolasyonlu yapı sistemlerinin deprem davranışı incelenmiştir. Öncelikle taban izolasyonunun dinamik analiz teorisi verilmiş ve taban izolasyon çeşitleri anlatılmıştır. Taban izolasyonlu yapıların tasarımı için standart koşullar belirtilmiştir. Taban izolasyonlu yapıların deprem etkisindeki davranışlarına etkisini görmek amacıyla 6 katlı plan ve düşeyde simetrik bir binanın taban izolasyonlu ve İzolasyonsuz dinamik analizleri yapılmıştır. Taban izolasyonu olarak yüksek sönümlü kauçuk mesnet sistemi kullanılmış ve izolasyon malzemesinin lineer olmayan davranış gösterdiği kabul edilmiştir. Dinamik etki olarak, 1992 Erzincan depremi ve 1999 Düzce depremi Bolu ivme kayıtlan kıllanılmıştır. Tepki büyüklükleri olarak, binanın üst kat yerdeğiştirmeleri, kolon kesme kuvvetleri ve izolasyon sisteminin yer değiştirmeleri seçilmiştir. Taban izolasyonlu ve izolasyonsuz haldeki tepki büyüklükleri karşılaştırılarak izolasyon sisteminin etkinliği araştırılmıştır. Ayrıca, farklı depremler için elde edilen çözümler birbirleriyle karşılaştırılarak deprem karakteristiklerinin sonuçlara etkisi irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Taban İzolasyonu, Yüksek Sönümlü Kauçuk Mesnet, Kauçuk Mesnetin Bilineer Modeli, Deprem Davranışı. II
Dynamic analysis of base-isolated structures
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering