ACİL SERVİSE BAŞVURAN GÖĞÜS AĞRILI HASTALARDA SERUM İRİSİN VE TROPONİN I'NIN DİAGNOSTİK DEĞERİ - KUZGUN, AYŞE FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Acil sevise başvuran hastalarda göğüs ağrısı şikayeti önemli bir yer tutmaktadır. Yüksek mortalite ve morbidite riski nedeniyle hızlı ve erken tanı markerlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Göğüs ağrılarının bir kısmı akut koroner sendrom (AKS) , bir kısmı da atipik göğüs ağrılarıdır. Bu çalışmada irisin için kalp kasının önemli bir kaynak olması ve oksidatif olaylarda serum düzeylerin değişmesi nedeniyle göğüs ağrılı hastalarda ayırıcı tanıda ve erken biyomarker olarak ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Sevisine göğüs ağrısıyla başvuran 102 MI (51 NSTMI, 51 STEMI), 51 USAP, 51 atipik ve 51 sağlıklı kontrol grubu alındı. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde; irisin için MI ve atipik, kontrol grupları arasında fark mevcuttu. İrisin için cutoff değeri ?10,452 olup sensivitesi%93, spesifitesi %35 bulundu.(AUC:0,639, %95 Confidence interval: 0,56-0,71, p=0,004). Troponin için cutoff değeri >0,01 olup sensivitesi%74, spesifitesi % 82bulundu(AUC:0,806, %95 Confidence interval: 0,73-0,86, p=0,004) Sonuç olarak; troponin diagnostik değeri irisine göre daha yüksektir. Acil servise göğüs ağrısıyla başvuran hastalarda irisin düzeylerinin ayırıcı tanıda ve erken biyomarker olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Acil servis, göğüs ağrısı, irisin

Patients with chest pain form important part of the patients applying to emergency departments. Because of high mortality and morbidity risk rates, fast and early diagnosis is highly needed. One part of the chest pains is acut coronary syndrome (AKS) while others are non-typical chest pains. In this study, since irisin is an important source for heart muscle and blood levels change in oxidative cases, relation between irisin level and chest pain for distinctive diagnosis and as an early biomarker is discussed. 102 patiences with MI (51 NTSMI, 51 STEMI) 51 USAP, 51 patients with non-typical chest pain and 51 healty control group applying to the Emergency Department at Medical Faculty of Fırat University form the working group of this study. Haven evaluated data set, there has been a difference between MI and non-typical controlling groups regarding irisin. The cut-off rate is found small equal to 10,452 while the sensivity is 93% and the specifity is 35% (AUC:0,639, %95 Confidence interval: 0,56-0,71, p=0,004) for irisin. On the other hand for troponin cut-off rate is found greater than 0,01 while the sensivity is 74% and the specifity is 82% . (AUC:0,806, %95 Confidence interval: 0,73-0,86 , p=0,004), Consequently, the diagnostic value of troponin is higher than the one of irisine. More studies are needed to utilise the level of irisin for distinctive diagnosis and as an early biomarker for patiences with chest pain applying to emergency departments. Kery words: Emergency department, chest pain, irisin
In patients presenting to the emergency department wi?th chest pai?n and irisin diagnostic value of the troponin
Keywords: İlk ve Acil Yardım