Deneysel kornea neovaskülarizasyonunu önlemede interferon alfa 2 B' nin etkinliği - Çeliker, Ülkü O.; Demir, Tamer; Çelebi, Serdal; Alagöz, Gürsoy; Kukner, Aysel; Moğulkoç, Rasim; Üstündağ, Bilal (My University, 1998)
AMAÇ: Görmenin azalması ile sonuçlanan kornea neovaskiilarizasyonu önemli klinik bir sorundur. Bu çalışma enflamasyon kaynaklı kornea neovaskülarizasyonunun önlenmesinde İnterferon $\\alpha$2b nin etkinliğini araştırmak amacıyla planlanmıştır. MATERYAL ve METOD: Wistar Albino cinsi 10 adet rat'ın 20 gözünde gümüş nitrat ile kornea yanığı yapılarak,bunlardan 5 rata; gün aşırı tek doz 250.000 İÜ İnterferon $\\alpha$ 2b, toplam 4 kez olacak şekilde subkutan uygulandı (İnterferon grubu). Diğer 5 rata ise herhangi bir tedavi uygulanmadı (Kontrol grubu). Her iki grubun biyomikroskopik ve histopatolojik bulguları neovaskülarizasyon yönünden karşılaştırıldı. BULGULAR: İnterferon ve kontrol gruplarının karşılaştırılmalarında; İnterferon a 2b uygulanan grupta korneada neovasküler cevabın kontrol grubuna nazaran baskılandığı (p<0.005), benzer şekilde histopatolojik olarak ödem polimorf çekirdekli lökosit yoğunluğu ve fibroblastik aktivitenin düşük olduğu gözlenmiştir (p<0.005). SONUÇ: Sonuç olarak enflamasyon kaynaklı kornea neovaskülarizasyonunun baskılanmasmda İnterferon $\\alpha$2b nin etkili olduğu kanısına varılmıştır.
Keywords: Göz Hastalıkları