Transhümanizm ışığında Bioshock: İnsan geliştirme teknolojileri ve ontolojik parçalanma - Sert, Şeyda (Fırat Üniveristesi, 2026)
BioShock (2007), simüle edilmiş anlatısı ile izole Rapture şehrinin temellerini atan transhümanizm fikirlerinin ve boyutlarının incelenmesi için benzersiz bir zemin sunmaktadır. Bu tez çalışması, oyunda tasvir edilen transhümanizm, geliştirme teknolojileri, genetik modifikasyon, bireysel ve toplumsal düzeyde ontolojik parçalanma sonuçları arasındaki çok yönlü ilişkiyi incelemektedir. Kurucu lider Andrew Ryan'ın genetik geliştirmeler aracılığıyla hükümet ve dini kısıtlamalardan kurtulmuş bir toplum vizyonu Rapture'da beklenmedik sonuçlara yol açar ve ütopyası çöküşe sürüklenir. ADAM adlı madde aracılığıyla yükselen morfolojik özgürlük ve genetik modifikasyonlar, göz ardı edilemeyecek fiziksel ve bilişsel gelişmeleri mümkün kılar fakat aynı zamanda tehlikeli bir bağımlılığı, etik gerilemeleri ve en önemlisi ontolojik parçalanmayı da beraberinde getirir. Bu çalışma, transhümanist görüşün ve insan geliştirme teknolojilerinin potansiyel sonuçlarını ve ontolojik etkilerini incelemek adına, gerçek dünya biyoetik tartışmalarının eleştirisini bir araya getiren, çok disiplinli bir yaklaşım benimseyerek, BioShock oyununu edebi ve felsefi açıdan analiz etmektedir. Anlatının ilerleyişi ve Rapture'ın bozunmaya uğramasıyla, çalışma bedensel ve bilişsel modifikasyonu ve teknolojik yükselişin düzenleyici denetim eksikliğini eleştirmekte ve aynı zamanda insan kimliğinin temel özü ve aşırı morfolojik özgürlüğün tehlikeleri hakkında sorular sormaktadır. BioShock, transhümanizmin ve insan geliştirme teknolojilerinin kontrolsüz uygulamalarının tehlikeleri hakkında bir anlatı olarak hizmet etmekte; etik sınırların, biyoteknolojik yenilik ve ontolojik çöküş arasındaki kritik dengeyi sorgulamayı teşvik etmektedir.

BioShock (2007), with its simulated narrative, offers a unique setting for exploring the ideas and dimensions of transhumanism that laid the foundations for the isolated city of Rapture. This thesis examines the multifaceted relationship between the transhumanism depicted in the game, enhancement technologies, genetic modification, and the consequences of ontological fragmentation at both the individual and societal levels. Founder Andrew Ryan's vision of a society liberated from governmental and religious constraints through genetic enhancements leads to unexpected consequences in Rapture, and his utopia is driven toward collapse. The morphological freedom and genetic modifications enabled by the substance known as ADAM make significant physical and cognitive advancements possible, yet they also bring about dangerous dependency, ethical decline, and, most importantly, ontological fragmentation. This study adopts a multidisciplinary approach that synthesizes critiques of real-world bioethical debates to examine the potential outcomes and ontological implications of transhumanist perspectives and human enhancement technologies, analyzing the BioShock game from literary and philosophical perspectives. Through the progression of the narrative and the decay of Rapture, the study critiques the lack of regulatory oversight regarding bodily and cognitive modification and technological advancement, while also raising questions about the fundamental essence of human identity and the dangers of excessive morphological freedom. BioShock serves as a narrative about the dangers of the uncontrolled application of transhumanism and human enhancement technologies; it encourages us to question the critical balance between ethical boundaries, biotechnological innovation, and ontological collapse.
Bioshock in the light of transhumanism: Human enhancement technologies and ontological fragmentation
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı; Batı Dilleri ve Edebiyatı