0.3 VE 1.5 TESLA MRG'DE DİSK PATOLOJİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE GÖZLEMCİLER ARASINDA OLUŞAN FARKLILIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - BOZGEYİK, ZÜLKİF (Fırat Üniveristesi, 2002)
Disk patolojileri adult populasyonda oldukça sık görülür. Cerrahiye karar vermede ve hastanın klinik izleminde, disk patolojilerinin doğru tanımlanması son derece önemlidir. Günümüze kadar disk patolojilerini tanımlamada değişik terminolojiler kullanılmıştır, ancak kullanılan terminolojiler üzerinde net bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bu çalışmadaki amacımız düşük ve yüksek tesla gücüne sahip manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sistemlerinde disk patolojilerinin değerlendirilmesinde, gözlemciler arasında oluşan tanısal farklılıkları ve sonuçları tartışmaktır. Çalışmaya aralık 2000 ile haziran 2002 arasında iki ayrı merkezde, fizik muayenesinde radiküler ağrısı olan 95 olgu alındı. Tüm olgularda 0.3 Tesla veya 1.5 Tesla MRG kullanılarak L3-S 1 intervertebral disk mesafelerinden sagital ve aksiyal görüntüler elde edildi. İki gözlemcinin kendi içlerindeki tanıları gözlemci içi, final tanıyla arasındaki tanı gözlemciler arası olarak isimlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Disk patolojilerinin değerlendirilmesinde yüksek ve düşük teslah MRG'de elde edilen bulgular hemen hemen parelellik göstermekteydi. Ancak yüksek teslah MRG'lerde bulging, protrüzyon ve ekstrüzyon ayrımında gözlemci içi ve gözlemciler arası uzlaşma daha iyi olarak bulundu. Kök basısı ve spinal stenozdeğerlendirmesinde yüksek teslalı MRG' lerdeki uyumun düşük teslalı MRG'lerden daha iyi olduğu saptandı. Bu çalışmadaki sonuçlarımıza göre patolojik disk ayrımının yapılmasında yüksek teslalı MRG sistemlerinde düşük teslalı MRG sistemlerine göre daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Bunun yanında özellikle kök bası bulguları ve spinal stenoz değerlendirilmesinde yüksek teslalı MRG sistemleri düşük teslalı MRG sistemlerine tercih edilebilir. Anahtar kelimeler: Disk dejenerasyonu, gözlemci içi değişkenlik, gözlemciler arası değişkenlik, MRG

Disc pathologies are common disorders seen in adult population. Diagnoses used in disc pathologies are highly important in decision of surgery and patient's follow up. Currently universal terminologies could not be agreed in defining disc pathologies. Most important reason of this is different terminologies that observers use. In the present study our purpose is to discuss diagnostic differences and results in the asscsment of disc pathologies by low and high magnetic field MR systems. 95 patients with radiculer pain, who were done physical examination, performed MR imaging by 0.3 and 1.5 Tesla MRIs between December 2000 and June 2002 were included in the study. Sagittal and axial images were obtained through L3-S I intervertebral disc spaces by using 0.3 and 1.5 Tesla MRIs. Diagnosis of two observes within themselves were described as intraobserves and diagnosis of each observer apart were described as interobserver. Results are evaluated statistically. In the assesment of disc pathologies high and low magnetic field MRIs showed parallelism. However, intra and interobserver agreement were better with high magnetic field MRIs in the differentiation of bulging, protrusion and extrusion. Both low and high magnetic field MRIs were less reliable in the assesment of root compression and spinal stenosis.Accoding to results of this study, better results can be obtained by high tesla MRIs compared to low tesla MRIs in the differantiation of pathologic disc. Besides, in the assessment of root compression and spinal stenosis high tesla MRIs systems can be preferred to low tesla MRI systems. Key words: Disc degeneration, Intraobserver variability, Interobserver variability, MRI
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine