Farklı BAP konsantrasyonlarının soya fasulyesinde (Glycine max L. Merrill) adventif sürgün rejenerasyonu üzerine etkileri - Efendioğlu, Özlem; Türker, Musa; Özdemir, Fethi Ahmet (My University, 2013)
Bu çalışmada soya fasulyesinin (Glycine max L. Merrill) Agrova SA88 çeşidi kullanılarak, farklı BAP konsantrasyonlarının adventif sürgün rejenerasyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalarda kullanılan fideler in vitro koşullarda çimlendirilmiştir. Çimlendirilen fidelerden alınan gövde ucu, boğum, yaprak, petiyol, kök, kotiledon ve hipokotil eksplantları Murashige ve Skoog (MS) ortamında farklı konsantrasyonlarda Benzil Amino Pürin (BAP) ile muamele edilmiştir. Eksplantlara uygulanan BAP’ın 2 ve 3 mg/l konsantrasyonlarında en iyi adventif sürgün rejenerasyonu gözlenmiştir. Adventif sürgünlerin köklendirilmesi için Naftelen Asetik Asit (NAA) ve İndol-3-bütirik asit (IBA) uygulanmış ve 2 mg/l IBA’ nın kök gelişimini uyarmada en etkili Bitki Büyüme Düzenleyicisi (BBD) olduğu saptanmıştır. Gövde gelişimi ve köklendirilmesi tamamlanmış sürgünler gelişimini devam ettirebilmeleri için BBD içermeyen MS ortamına aktarılmıştır. Olgunlaşan bitkiler daha sonra saksılara transfer edilerek sağlıklı fideler elde edilmiştir.

Effects on Adventitious Shoot Regeneration of Different BAP Concentrations in Soybean (Glycine max L. Merrill) Micropropagation of soybean (Glycine max L. Merrill); strain Agrova SA88 was investigated Seeds were surface sterilized and grown in vitro. The shoot tip, nod, leaf, petiole, root, cotyledon and hypocotyl explants from seedlings were incubated in Murashige and Skoog (MS) medium with different concentrations of Benzyl Amino Purine (BAP). 2-3 mg/l BAP was found to be most influential on adventitious shoot regeneration in soybean among the applications, The grown stem on explants were separated and incubated in MS medium with the Plant Growth Regulators (PGR)s of Naphthalene acetic acid (NAA) and Indole-3-butyric acid (IBA) for root development. 2 mg/l IBA was found to be more suitable for root development. The regenerated seedling were transferred PGRs-free MS medium for seedling development and the healthy individuals were aclimatised in pots and mature plants were provided.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Benzilaminopürin (BAP); Soya fasulyesi; Adventif kök ve sürgün; Benzyl amino purine (BAP); Soybean; Adventitious shoot and root