COVİD 19 SALGIN SÜRECİNDE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM: Uzaktan/Evden Çalışma Modeli - Serinikli, Nilüfer (Fırat University, 2021)
Koronavirüs (Covid-19) olarak adlandırılan yeni tip virüs ilk kez 2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan eyaletinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satışı yapan pazaryerinde ortaya çıkmıştır. Daha sonra virüs tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılım göstermiş ve birçok ölüme neden olmuştur. Bunun üzerine Covid-19 Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 11 Mart 2020 de “pandemi” olarak ilan edilmiştir. Dünya genelinde hala etkisi devam etmekte olan salgının etkisini, yayılma hızını ve bulaşma riskini azaltmak amacıyla, hem dünya ülkelerinde hem de Türkiye’de bazı önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu kapsamda evden ya da uzaktan çalışma uygulamalarına geçiş yapılmaya başlanmıştır. Uzaktan/evden çalışma Covid-19 salgını ile çok daha önemli hale gelmiştir.Bu araştırmanın amacı, küreselleşme sürecinde işletme ve çalışma yaşamında yaşanan değişimi ve covid 19 salgını sürecinde uygulamaya konan uzaktan/evden çalışma modelinin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymaktır.

The new type of virus called coronavirus (COVID-19) first appeared in a marketplace selling seafood and live animals in Wuhan province of China, in late 2019. The virus then spread rapidly all over the world and caused many deaths. Thereupon, COVID-19 was declared as a "pandemic" by the World Health Organization on March 11, 2020. In order to reduce the impact, speed of spread and risk of transmission of the epidemic, which is still effective throughout the world, some measures have been taken in both countries of the world and Turkey. In this context, transition to home or remote working applications has started. Remote/home working has become much more important with the COVID-19 pandemic.The purpose of this research is to reveal the change in business and working life in the globalization process and the advantages and disadvantages of the remote/home working model implemented during the covid 19 outbreak.
Organizational Change In The Covid 19 Outbreak: Remote/Home Working Model