Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri - Gürses, Murad; Bayraktar, Metin (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen Holştayn sığırların süt ve döl verimi özelliklerinin belirlenmesi, buözellikler üzerine bazı çevresel faktörlerin etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinde yetiştirilen Holştaynsığırların verim kayıtları, işletmelerin sağım sistemlerine bağlı sürü yönetimi programlarından dijital olarak alınmıştır. Ceylanpınar,Dalaman, Koçaş ve Tahirova Tarım İşletmelerinde 2001-2009 yılları arasında yetiştirilen toplam 3550 baş sığırın 7623 laktasyonunaait toplam 18470 süt verimi kaydı ile 8091 döl verimi kaydı kullanılmıştır. Süt ve döl verimi özellikleri üzerine çevre faktörlerininetkileri en küçük kareler metodu ile değerlendirilmiştir. En küçük kareler ortalamaları 100 günlük süt verimi için 2719.66±13.52, 200günlük süt verimi için 5246.94±25.69, 305 günlük süt verimi için 7395.35±45.75 kg, ilk buzağılama yaşı için 809.32±2.07 gün, servisperiyodu için 127.43±5.41 gün ve buzağılama aralığı için 395.86±2.58 gün olarak bulunmuştur. İncelenen tüm faktörlerin (işletme,buzağılama yılı, buzağılama mevsimi, buzağılama yaşı ve laktasyon sayısı) 100, 200 ve 305 günlük süt verimi üzerine etkisi yüksekdüzeyde önemli bulunmuştur (P<0.001). İşletme, buzağılama yılı ve buzağılama mevsiminin ilk buzağılama yaşı üzerine etkisi önemlibulunmuştur (P<0.01). Buzağılama yılının servis periyodu üzerine etkisi önemsiz bulunurken, işletme, buzağılama yaşı, buzağılamamevsimi ve laktasyon sayısının servis periyodu üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Buzağılama aralığı üzerine incelenen tümfaktörlerin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.001). Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen Holştayn sığırlar arasında süt ve döl verimözellikleri yönünden önemli farklar tespit edilmiştir. Bu farkların genetik faktörlerin yanında işletmeler arasındaki iklimsel ve yönetimselfarklılıklardan kaynaklandığı söylenebilir.
Keywords: Türkiye; laktasyon; sığır; inek; süt verimi; süt sığırı; süt; dölverim performansı; Alacalı Sığır; süt üretimi; üreme; ilkine buzağılama yaşı; buzağılama mevsimi