MiR MEHDi HAZANi'NiN "KiTAB-I-TARiH-i KARABAG" ESERiNDE HAMSE MELiKLERiNiN MENŞEi HAKKINDA - Hasanov, Samir (Fırat University, 2009)
Muasır güntimüzde güncel bir problem olan Karabağ meselesi hakkında Ermeni tarihçilerinin gerçek dışı iddialarını ortaya çıkarmak için Mir Mehdi Hazani'nin "Kitab-ı Tarih-i Karabağ" ·adli eseri üzerine araştırma yapmak büyük önem arzetmektedir. Çünkü bu eserde Ermeni tarihçilerinin iddialarının yalan olduğunu kanıtlayan birçok delil mevcuttur. Bu kitapta ~yer aian orijinal bilgilerden biri, Hamse meliklerinin kökeni hakkın dadır. Mir Mehdi Hazani'nin günümüzde tartışmalı mesele olan Karabağ'ın Hamse m eliklerinin kökeniyle. alakah : yorumları . diğer "Karabağnameler"in yazarlarının malumatlarından daha zengin ve daha objektiftir. Bu makalede biz okurlarımıza tipik Ermeni tarihçisi . Raffıİı~in' (1835" 1888) • Hamse.; meliklerinin i menşei hakkındaki yorumlarına karşı olan Hazani'nin eserindeki tarihi gerçekler hakkında malumat vermeye çalışacağız.
On Mir,Mehdi Khazani's "Kitab-i-Tarikh-i Karabakh" About the Genesis of Khamsa Meliks
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları