NEOLİTİK DÖNEMDE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ - ÖZDEMİR, MUAMMER (Fırat Üniveristesi, 2016)
"Neolitik Dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi" adlı tez konumuzda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki merkezleri Çanak Çömleksiz Neolitik dönem ve Çanak Çömlekli Neolitik dönem çerçevesinde inceleyeceğiz. Anadolu tarih boyunca pek çok medeniyete ve millete ev sahipliği yapmıştır.Bulunduğu konum, yer altı ve yer üstü kaynakları, coğrafyanın elverişli olması, ikliminin yerleşmeye uygun olması gibi pek çok etken Anadolu'da yerleşimi kolaylaştırmıştır. Anadolu coğrafyasında Neolitik dönem için en önemli bölge şüphesiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir.Verimli Hilal olarak adlandırılan bu bölge insanların günümüzden on binlerce yıl önce yerleşmeye başladıkları ve medeniyet kurdukları bölgedir.Bundan dolayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi Neolitik merkezleri çok önem arz etmektedir. Bu çalışmamızda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Şanlıurfa ili başta olmak üzere, Diyarbakır, Gaziantep, Batman, Adıyaman, Siirt illerindeki önemli Neolitik dönem yerleşim yerlerini incelemeye çalışacağız. Bu merkezlerden elde edilen günlük hayatta kullanılan malzemeler, tapınak merkezleri, mimari kalıntılar, yontma el aletleri, hayvan ve bitki kalıntıları, iskeletler, heykeller vs. gibi pek çok eser ile döneme hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İnceleyeceğimiz dönem yaklaşık olarak M.Ö.10.500- ile M.Ö. 7000 arası dönemdir. Bu dönemin tüm özelliklerini bulabileceğimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi yapılan kazılarla ve yüzey araştırmalarıyla çok önemli materyalleri tarih ve arkeoloji ilmine sunmuştur. G.A.P. Projesi ve Ilısu Barajı Kurtarma Kazıları çerçevesinde bazı tespit edilen yerler kazılmış, bazılarının ise sadece yüzey araştırması yapılmıştır. Neolitik Dönem insanlığın atılım yaptığı önemli dönemlerden birisidir. Anadolu'da ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu açıdan çok kıymetlidir. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Neolitik dönem, Çanak çömlek

In this thesis subject called "The Southeastern Anatolia Region in Neolithic Period", we will examine the centers in the Southeastern Anatolia Region as Neolithic Period with pots and Neolithic Period without pots. The Anatolia has been home to many civilizations and many nations in the course of the history. Many factors, such as its location, underground and aboveground sources, suitable geography and suitable climate, made the settling easy in Anatolia In the geography of Anatolia the most important region of the Neolithic Period is definitely the Southeastern Anatolia Region. The region called Fertile Crescent is the region on which people started to settle and found civilizations tens of thousands of years before our time. Therefore the Neolithic centers of the Southeastern Anatolia Region are very important. In this study we will try to examine the important Neolithic period settlements of Southeastern Anatolia Region which are located in the cities of Diyarbakır, Gaziantep, Batman, Adıyaman, Siirt and mostly in Şanlıurfa. We will try to highlight to the period by means of the daily used materials, temple centers, architectural remaining, curved hand tools, animal and plant remaining, skeletons, sculptures, etc. which were obtained from these centers The period we will examine is the period about between 10.500 and 7000 BC. The Southeastern Anatolia Region, in which we can find all the features of the period, has provided very important materials to the sciences of the history and the archeology by the excavations and surface explorations. Some places, which were found in the area, were excavated; some were just superficially explored during the Saving Excavations of G.A.P Project and Ilısu Dam. The Neolithic Period is one of the important eras in which mankind showed development. For this reason, The Southeastern Anatolia Region is similarly a very important region in Anatolia. Key words: Southeastern Anatolia, Neolithic Period, pots
The Southeastern Anatolia Region in Neolithic Period
Keywords: Tarih