BAZI FUNGİSİD(KORSİKOL,DEROSAL,İNSEKTİSİDLERİN (BASUDİN) ARPA'DAKİ SİTOLOJİK ETKİLERİ - ÇELİK, TÜLAY (Fırat Üniveristesi, 1990)
Araştırmamızda farklı özellikte üç pestisid kullanılarak, bu kimyasal maddelerin Hordeum disticum (Arpa)'da oluşturduğu sitolojik etkiler incelenmeye çalışılmıştır. Kullanılan pestisidler; Derosal 50 WP (sistemik fungisid), Korsikol (fungisid) ve Basudin 20 EM (insektisid)'dir. Araştırmada elde edilen verilere göre; her öç pestisid de hücre bölünmesi ve kromozom davranışları üzerinde etkili olmuştur. Fakat bu etkiler, kullanılan doz (100,200,300 ppm) ve uygulanan sürelere (6,12,24 saat) bağlı olarak farklı olmuştur. Örneğin; hücre bölünmesi üzerinde Derosal 50 WP'nin 100 ppmlik dozu, belirgin bir azalmaya neden olmuştur. Buna karşın Derosal 50 WP'nin diğer dozları,hücre bölünmesini azaltıcı veya arttırıcı yönde etkili olmamıştır. Basudin 20 EM uygulamasında ise; Derosal 50 WP ve Korsikol'ün aksine 6 saatlik uygulama süresi, her üç doz için de mitotik indeksin artmasına neden olmuştur. Kullanılan pestisidler, kromozom yapı ve davranışları üzerinde de etkili olmuşlardır. Pestisid uygulaması sonucu gözlenen kromozomal hasarlar; fragmentler, köprüler, kromozom yapışmaları, yanlış kutuplaşmalar ve mikronukleuslar şeklinde olmuştur. Kullanılan pestisidlerin, uygulanan doz ve uygulama süresinin farklılığı, kromozom yapı ve davranışları üzerinde farklı etkiler yapmıştır. Şöyle ki; Korsikol, kromozomlarda yapı ve davranış bozukluklarını diğer pestisidlere göre; daha çok teşvik etmiştir. Genellikle uygulama süresinin artışı, her üç pestisidde de kromozom anormalliklerine neden olmuştur. Buna karşı örneğin; Kromozom yapışmaları Derosal 50 WP'de, 300 ppm ve 24 saatlik uygulamada en yüksek değere ulaşırken; Basudin 20 EM'de en yüksek değere 200 ppm'de 12 saatlik uygulamada ulaşmaktadır. Korsikol ise, kromozom yapışmalarım uygulama süresine bağlı olarak değiştirmiş olmasına karşın, uygulanan doz ile uygulama süresi arasında bir ilişki olduğu gözlenememiştir. Kromozomlarda ortaya çıkan diğer anormallikler de (köprü, fragment v.s.) uygulama dozuna ve uygulama süresine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Pestisidlerle muamele edilen tohumlardan elde edilen II. generasyon (M2) bitkilerinde, her üç pestisid için klorofil mutasyon testi yapılmasına rağmen, M2'de nokta mutasyonlarına rastlanılmamıştır.

In this study the cytological effects of three pesticides on barley have been studied. The pesticides used are Basudin 20 EM, Korsikol and Derosal 50 WP. İt is found that, this pesticides effect the chromosome behaviors and celi divisions. But scale of this effects depends on treatment durations (6,12,24 hours) and dose used (100,200,300 ppm). For instance, Derosal 50 WP 100 ppm dose caused considerable reduction on cell division percentage other doses however have no effect in either way. On the other hand Basudin 20 EM treatments to the contrary of Derosal 50 WP and Korsikol with 6 hours treatment duration causes an increase in the mitotic index for ali three dosage. This pesticides also effects the structure and behaviors of chromosome. The chromosome abberations observed af ter the treatment of the seeds by these pesticides mainly are fragment bridges, chromosome stickiness ete. The difference in treatment doses and the durations caused differing results on chromosome structure and behaviors. Compared to other pesticides, Korsikol treatment induced more structural and behavioral disorders; for examp1e chromosome stickiness takes maximum values for Derosal 50 WP 300 ppm with 24 hours treatment duration. For the case of Basudin 20 EM these abnormalities are reached 200 ppm with 12 hours of treatment duration. On the other hand, in the case of Korsikol although stickiness found to depend on treatment durations. But no meaningfull relationship has been established between dosage and treatment durations. Other anomalies resulted in chromosomes (bridges, fragment etc.) found to be related with dosage and treatment durations. Chlorophyll mutation tests on second generation (M2) plants whichhave been grown out of the seeds treated by these pesticides di d not indicate any point mutations.
Some fungicids (korsi?kol, derosal), insecticides (basudin)) cytological effects in barley
Keywords: Genetik; Genetics