Elazığ kenti atıksu arıtma tesisi çamur işleme birimlerinin işletiminin değerlendirilmesi - Ünlü, Ayhan; Tunç, Müslün Sara (My University, 2007)
Bu çalışmada Elazığ Kenti Atıksu Arıtma Tesisi'nin çamur işleme birimleri incelenmiş ve işletimi değerlendirilmiştir. Birimlerin gerek inşası gerekse işletilmesi esnasında görülen aksaklıklar ve çözüm önerileri de sunulmuştur. Ön çökeltme çamurunda pH 6.21-8.08, alkalinite 499-773 mg CaCO/l, BOİ 460-1400 mg/1, 3 5 KOİ 720-4160 mg/1, yağ ve gres ise 110-540 mg/1 aralığında bulunmuştur. Sıcaklık 12.8-22.7 °C aralığında olup mevsimlere göre değişmiştir. Katı madde ve uçucu katı madde sırasıyla % 0.121-0.675 ve % 49.7-70.5 aralığında değişmiştir. Tesiste ön çökeltme ve ikinci kademe çökeltme çamurları birlikte yoğunlaştırıcıya verilmektedir. Yoğunlaşmamış ve yoğunlaşmış çamurun katı madde yüzdesi sırasıyla % 0.22-0.69 ve % 0.41- 1.07, uçucu katı maddesi ise %55.8-77.71 ve %23.29-72.97 aralığında değişmiştir. Çamurların katı madde içeriğinin literatürdeki ve projedeki değerlerden düşük olduğu gözlenmiştir. Aktif çamurun çamur hacim indeksi 101.5-316 ml/g aralığında ölçülmüştür. Aerobik çamur çürütme havuzunda pH 7.38-8.23, sıcaklık 7.7-23.1 °C ve çözünmüş oksijen 0.14-3.0 mg/1 aralığında değişmiştir. Askıda katı madde ve uçucu askıda katı madde sırasıyla 1960-9320 mg/1 ve 1220-6470 mg/1 aralığında değişmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Mühendisliği