N2O TİPİ SCHİFF BAZI LİGANDLARININ SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - ŞAHAL, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, 3-metoksisalisilaldehit ve 3-etoksisalisilaldehit ile 4,4-diaminodifenileter'in reaksiyonundan 2-[(E)-{[4-(4-aminophenoxy)phenyl]imino}methyl]-6-methoxyphenol (L1H), 2-[(E)-{[4-(4-aminophenoxy)phenyl]imino}methyl]-6-ethoxyphenol (L2H) ve 3-etoksisalisilaldehit ile 4-diaminodifenilmetan'ın reaksiyonundan da 2-[(E)-{[4-(4-aminobenzyl)phenyl]imino}methyl]-6-ethoxyphenol (L3H) olmak üzere 3 yeni Schiff bazı ligandı elde edildi. Bu yeni Schiff bazı ligandları Co+2, Cu+2 ve Zn+2 asetat tuzları reaksiyona sokularak 9 farklı kompleks sentezlendi.Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis , manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının, metal iyonuna imin azotu ve aromatik halkadaki karbona bağlı oksijen üzerinden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı, ayrıca oluşan bu komplekslere asetat iyonunun da oksijenleri üzerinden bağlandığı ve Co(II), Zn(II) komplekslerinin metal:ligand oranının 1:1, Cu(II) komplekslerinde ise bu oranın 2:1 olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, imin bileşikleri, geçiş metalleri, geçiş metal kompleksleri

In this study, three new Schiff bases 2-[(E)-{[4-(4-aminophenoxy)phenyl]imino}methyl]-6-methoxyphenol (L1H), 2-[(E)-{[4-(4-aminophenoxy)phenyl]imino}methyl]-6-ethoxyphenol (L2H), 2-[(E)-{[4-(4-aminobenzyl)phenyl]imino}methyl]-6-ethoxyphenol (L3H) were synthesized by the reactions of 3-methoxysalicylaldehyde, 3-ethoxysalicylaldehyde with 4,4?-diaminodiphenylether and, 3-ethoxysalicylaldehyde with 4,4?-diaminodiphenylmethan. Using these ligands, 9 different complexes of Co(II), Cu(II) and Zn(II) in acetate forms were synthesized.The structures of ligands and complexes obtained were identified using Elemental Analysis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, Magnetic Susceptibility and Thermogravimetric Analysis as techniques. All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms in the complexes and metal to ligand ratio were found to be 1:1 Co(II), Zn(II) complexes and 2:1 Cu(II) complex. In addition, there are one acetate in Co(II), Zn(II) complexes and three acetate in Cu(II).Keywords: Schiff bases, imine compounds, transition metals, transition metal complexes
Synthesis and characterization of N2O type Schiff base ligands and investigation of their transition metal complexes
Keywords: Kimya