Muhasebe Meslek Mensuplarının Etik Farkındalıklarının Analizi: Elazığ İlinde Bir Araştırma - Gül, Meltem; Demır, Ozcan (My University, 2023)
Etik, her meslekte önemli ve olması gereken bir kuraldır. Ancak muhasebe meslek mensuplarının sorumluluk yelpazesi düşünüldüğünde, etik daha da önemli olmaktadır. Çünkü etik muhasebecinin kararı için bir klavuzdur. Muhasebe mesleğine yönelik etik konular hakkındaki araştırmalar son yıllarda artış göstermiştir. Bu çalışma muhasebe meslek mensuplarının etik yargılara yönelik düşüncelerini ve meslek mensuplarını etik dışı davranışlara yönlendiren sebepleri tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda çalışma Elazığ’da bulunan muhasebe meslek mensupları açısından değerlendirilmiştir. Veriler meslek mensuplarına anket uygulanarak toplanmıştır. Anket sonuçları spss 22 programında frekans dağılımı, bağımsız t testi ve anova testi ile analize tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda muhasebe meslek mensuplarının yaşı ile mükellef baskısı sonucu etik olmayan davranışlara yönelme eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu baskının genç meslek mensupları üzerinde daha etkili olduğu görülmektedir. 25-45 yaş arası meslek mensupları, 46-55 yaş arası meslek mensuplarına göre mükellef baskısı sonucu etik olmayan davranışlara daha fazla meyilli olmuşlar ve meslek hayatları boyunca mükelleflerinin lehinde veya aleyhinde etik olmayan davranışlarda bulunmuşlardır. Fırat Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu tarafından çalışmanın etik kurul izni 14.04.2021 tarihinde 09 sayılı 1 nolu karar ile alınmıştır.
Keywords: Muhasebe Meslek Mensubu; Muhasebe; Etik