YAPAY SİNİR AĞLARI İLE TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ İTHALAT TAHMİNİ: 2023 YILI NİSAN-ARALIK AYLARI - Gür, Yunus Emre; Eşidir, Kamil Abdullah (My University, 2023)
Plastik malzemeler, günümüzde birçok endüstriyel ve tüketici ürününün üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, endüstriyel büyüme ve nüfus artışı gibi faktörler plastik talebini artırmaktadır. Bu talebin karşılanması için de Türkiye gibi ülkeler, çoğunlukla ithalat yoluyla plastik malzemeleri temin etmektedirler. Dolayısıyla, Türkiye adına ekonomik açıdan oldukça önemli bir potansiyele sahip olan plastik sektörünün ithalat değerinin tahmin edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin plastik sektöründeki gelecekteki ithalat değerini tahmin etmektir. Bu tahminler için yapay sinir ağları (YSA) kullanılmıştır. Çalışma, Türkiye'deki plastik talebini karşılamak için yapılacak plastik ithalatının miktarını öngörme amacını taşımaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) edinilmiştir. Çalışmanın sonuçları, 2023 yılı Nisan-Aralık ayları arasında, Türkiye’nin aylık plastik ithalatının 1,25 ile 1,45 milyar USD arasında gerçekleşeceğini göstermektedir. Ayrıca, bu çalışma YSA modellerinin plastik ithalatı tahminindeki potansiyelini vurgulayarak, gelecekteki tahminlerde benzer modellerin kullanımını önermektedir. Bu tür modeller, ekonomik kararlar almak ve ithalat miktarını daha iyi tahmin etmek için kullanılabilir.
Keywords: Yapay Sinir Ağları; İthalat; Arima; MultiLayer Perceptron (MLP); Plastik Sektörü.