Okul yöneticilerinin sergiledikleri demokratik tutum ve davranışlarının öğretmenlerin motivasyonuna etkisi - Özcan, Boydak.mukadder; Türkoğlu, A.zülfü; Şener, Gönül (My University, 2010)
Bu çalışma ile Elazığ il merkezinde yer alan ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinin sergiledikleri demokratik tutum ve davranışlarının öğretmenlerin motivasyonunu etkilemedeki rolü belirlenmeye çalışılmıştır. Verileri elde etmek amacıyla likert tarzında 33 maddeden oluşan beşli derecelendirme şeklinde hazırlanmış bir anket kullanılmıştır. Yapılan geçerlik ve güvenirlik işlemlerinden sonra ankette yer alan madde sayısı 31'e düşmüştür. Anket 2008-2009 öğretim yılında Elazığ il merkezinde yer alan beş eğitim bölgesinden tesadüfi olarak seçilmiş 22 devlet iki özel okul olmak üzere toplam 24 ilköğretim okulunda görev yapan 408 öğretmenin görüşü alınmak üzere uygulanmıştır. Öğretmenlerin cinsiyetine, branşına ve kıdemlerine göre elde edilen sonuçlar incelendiğinde cinsiyete göre öğretmenlerin yöneticilerine ilişkin görüşleri olumlu düzeydedir, ancak kadın öğretmen görüşleri erkek öğretmen görüşlerine göre daha olumlu düzeyde sonuçlanmıştır. İkinci kademede görev yapan öğretmenlerin görüşleri daha olumlu sonuçlanmıştır, Sınıf Öğretnienleri yöneticilerinin motivasyon sağlamaya ilişkin davranışlarını daha olumlu değerlendirmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları