10 NUMARALI KISAS DEFTERİ (H.1291-1327 / M.1874-1903) SHF. 1-40 - BEKMEZ, ŞULE NAZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Osmanlı devleti kendinden önce tarih sahnesinde yerini almış diğer Türk devletlerinden aldığı hukuk mirasını ve kültürel mirası İslam hukuku ile birleştirmiştir. Osmanlı Devleti'nin büyük ölçüde Anadolu Selçuklu, Büyük Selçuklu ve Abbasi Devletleri esas itibariyle İslam hukukuna dayanan bir hukuk düzenine sahiptir. Bu durum da şer'i hukukun yanı sıra örfî hukukun da beraberce uygulandığı bir sistemin oluşturduğunu göstermektedir. Böylece toplum içerisinde meydana gelen suç tiplerine şer'i ve örfî hukuk kurallarına göre farklı yaptırımlar uygulanmıştır. Kısas cezaları, en ağır cezalardan birini teşkil etmektedir.Kısas davaları Osmanlı adli sistemi içerisinde nerdeyse hataya yer vermeyen bir alanı içermekte olup, uygulanacak cezalar da kanunnameler tarafından belirlenmektedir. İncelemiş olduğumuz 10 Numaralı Kısas Defteri'nde Osmanlı adli sisteminin hata affetmeyen bu dalında nekadar adil ve hızlı bir yargılama yapmış olduğunu göreceğiz. Anahtar Kelimeler: Kısas, Ceza, Suç,Osmanlı Hukuku, İslâm Hukuku.

The Ottoman Empire combined the legal heritage and cultural heritage from other Turkish states that had taken its place on the stage of history with Islamic law.The vast majority of the Ottoman Empire, the Anatolian Seljuk, Great Seljuk and Abbasid States have a legal order based on Islamic law.This shows that the system is composed of a law in which custom law and ecclesiastical law is applied together.Thus, different types of sanctions have been applied to the types of crime occurring in the society according to the rules of ecclesiastical law and custom law. Retaliation punishments constitute one of the most severe punishments. Retaliation lawsuits include an area that contains almost no error within the Ottoman judicial system and the penalties to be applied are determined by the law.We will see how fair and fast the Ottoman judicial system has done in this unforgiving branch of error that we have reviewed in the retaliation book of number 10. Keywords: Retaliation, Punishment, Crime, Ottoman Law, Islamic Law.
Retaliation Book of Number 10 (H.1291-1327 / M.1874-1903) P. 1-40
Keywords: Tarih; Hukuk