Kronik Enfekte Yaralı Bir Köpekte Kına (Lawsonia inermis) Bitkisinin Tedavi lı Kullanılması - Polat, Eren (My University, 2014)
Bu çalışmada olgumuzu, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniği'ne getirilen ön sol bacağının anterior yüzü ile medialinde, arka sol bacağının ise medialinde iki adet maddi kayıplı yarası bulunan bir sokak köpeği oluşturmuştur. Bu çalışmada her iki yara içinde belli oranlarda kına, tereyağı ve tentürdiyottan oluşan karışım hazırlanarak bölgeye tatbik edilmiş ve 3., 6., 9., 12., 15. ve 18. günlerde yaralar kontrol edilmiştir. Sonuç olarak; çalışmada hızlı bir yara iyileşmesi izlendiğinden dolayı; iyileşmeyen ve/veya sağaltımı çok uzun sürebilecek olan yaraların iyileşmesini hızlandırdığından kına, tereyağı ve tentürdiyottan oluşan bu karışımın yara sağaltım seçenekleri arasında uygun ve etkili alternatif yöntemlerden biri olacağı saptanmıştır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Veterinerlik