Fen Bilgisi Öğretmeni Adaylarının Bazı Kimya Konularında Akıl Yürütmelerinin İncelenmesi - Asiltürk, Erol; İlhan, Gülay (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmeni adaylarının kimyasal reaksiyonlar, kinetikmolekül teorisi, faz dengeleri, termokimya ve termodinamik konularındaki akıl yürütmeleriniincelemektir. Bu sebeple araştırma kesitsel tarama türündedir. Çalışmaya Fırat ÜniversitesiEğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi programına kayıtlı 210 (180 Bayan, 30 Erkek) öğrencikatılmıştır. Çalışmada Cloonan ve Hutchinson (2011) tarafından geliştirilmiş olan KimyaKonuları Akıl Yürütme Testi’ninkimyasal reaksiyonlar, kinetik moleküler teorisi, fazdengeleri, termokimya ve termodinamik bölümleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır.Çalışma sonucunda fen bilgisi öğretmeni adaylarının çoğunun bu çalışmada incelenen kimyakonuları ile ilgili olarak doğru olmayan akıl yürütmelere sahip oldukları tespit edilmiştir.Çalışmada katılımcıların seçilen konularla ilgili akıl yürütmelerinin düşük olduğu ve buçalışma grubu için test maddelerinin zor olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada eldeedilen bulgular çerçevesinde ileride bu alanda çalışmak isteyen araştırmacılara çalışmakapsamına dâhil edilen kimya konularına ilişkin akıl yürütmeleri ile ilgili birtakım önerilerdebulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kimya; Organik