Rat endometriumunda kimyasal ablasyon için trikloroasetik asit kullanımının incelenmesi - Sapmaz, Ekrem; Akpolat, Nusret; Gürateş, Bilgin; Çelik, Aygen; Atilgan, Remzi (My University, 2004)
Amaç: Rat endometriumunda kimyasal ablasyon için %3 ve %95’lik trikloroasetik asit kullanımının histopatolojik etkilerinin incelenmesi. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Elazığ. Materyal ve Metod: On beş adet Wistar albino cinsi dişi rat, östrus fazında, rastgele olarak üç gruba ayrıldı. Grup 1 (n=5): kontrol grubu, Grup 2: (n=5): %3’lük trikloroasetik asit grubu, Grup 3: (n=5): %95’lik trikloroasetik asit grubu. G1, G2 ve G3’te sağ uterin hornda uterotubal bileşkeye yakın bölgede bistüri ile 2 cm’lik uzunlamasına insizyon yapıldı. Bu bölgeye G2 ve G3’te %3 ve %95’lik trikloroasetik asit atuşmanı uygulandı. Tüm ratların bir ay sonra estrus fazında batını açıldı, sağ uterotubal bölge çıkarıldı, %10’luk formaldehitle tespit edildi. Hematoksilen eozin ile boyanan preparatlar ışık mikroskopisinde oluşturduğumuz endometrial ablasyon, fibrozis, endometrial bezlerdeki dejenerasyon ve konjesyon skalasına göre değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi için Kruskall Wallis varyans analizi kullanıldı. Endometrial ablasyon, fibrozis, endometrial bez dejenerasyonu ve konjesyon arasında Sperman bağıntı analizi (rs, p, n) yapıldı. Bulgular: Endometrial ablasyon, fibrozis, endometrial bez dejenerasyonu ve konjesyon G3’de G2’den, G2’de ise G1’den anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05, Mann Whitney U test). Bu dört parametre arasında yapılan Sperman bağıntı analizinde olumlu yönde bağıntı tespit edildi (rs=0.9, p=0.001, n=15). Sonuçlar:Rat endometriyumunda kimyasal ablasyo için %95’lik trikloroasetik asit kullanımı %3’lük trikloroasetik asit kullanımından daha etkili olabilir.
Keywords: Sıçan; Wistar; Endometriyum; Trikloroasetik asit