MUSUL, SÜLEYMANIYE, ERBIL VE DUHOK ŞEHIRLERINDE NÜFUS VE SOSYOEKONOMIK GELIŞMIŞLIK ÜZERINE ISTATISTIKSEL BIR INCELEME - KARIM, VİAN ADEEB MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışması, mevcut veriler ışığında istatistiksel yöntemleri kullanarak Musul, Süleymaniye, Erbil ve Duhok şehirlerindeki sosyoekonomik gelişme düzeylerini ve nüfus dağılımını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, gelecekteki sosyoekonomik gelişmeyi ve bunun kalkınma üzerindeki etkisini tahmin etmek için kullanılabilir, böylece gelecek için değerli bilgiler sağlar. Bulgular, sosyal hizmetlerin ve altyapının güçlendirilmesi gibi kalkınma girişimlerinin, nüfus ve ekonomik büyüme arasında bir denge kurulmasına odaklanması gerektiğini göstermektedir. Genel olarak, stratejik karar vermeyi ve gelecekte sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını destekleyebilecek kavramsal bir çerçeve sunarak, bu çalışma Irak'ta demografik değişiklikler ve kalkınma arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.

This thesis aims to analyze the socio-economic development levels and population distribution in the cities of Mosul, Sulaymaniyah, Erbil, and Duhok using statistical methods based on existing data. The data used in the study can be used to predict future socio-economic development and its impact on development, thus providing valuable information for the future. The findings indicate that development initiatives, such as strengthening social services and infrastructure, should focus on establishing a balance between population and economic growth. Overall, by providing a conceptual framework that can support strategic decision-making and ensure sustainable development in the future, this study helps us understand the complex relationship between demographic changes and development in Iraq.
A statistical study on population and socioeconomic development in the cities of mosul, sulaymaniyah, erbil, and duhok
Keywords: İstatistik