GEÇ OSMANLI DÖNEMİNDE ÖYKÜNMECİ MODERNİTENİN BOYUTLARI - Kaya, Mahmut (Fırat University, 2014)
makalede orjinal olarak Batıda yaşanan modernliğin Geç Osmanlı dönemindeki öykünmeci boyutlarıele alınmaktadır. Geç Osmanlı dönemi modernleşmesi, tarihsel olarak hazırlıksız yakalanma, modernleştiricielitlerin fikir ve modernleşme tarzları, dış baskı ve müdahaleler, yönetimsel zaaflar vd. nedenlere bağlı olarakbir öykünme formatında tezahür etmiştir. Öykünmeci modernleşme, devlet ve bürokrasi merkezli, yukarıdanaşağıya doğru topluma dayatılan, geniş halk katmanlarınca içselleştirilmeyen, büyük ölçüde bir Batılılaşmabiçimindedir. Bu nedenle Osmanlı modernleşmesi, kendine has bir orijinalite oluşturmaktan ziyade değişimve gelişim modeli olarak Batılılaşmaya meyyal melez ve öykünmeci özellikler taşımaktadır.