Balıklarda Sindirim, Sindirim Enzimleri ve Salgılar - Yüngül, Mücahit; Özdemir, Yaşar (Munzur Üniversitesi, 2017)
Yeni besleme rejimleri geliştirmede ve optimal yetiştirme şartlarını sağlayabilme çalışmalarında sindirim enzim aktivitelerinin tespiti önem arz etmektedir. Ayrıca çoğu enzimler, canlılık olaylarını düzenledikleri için, aktivitelerindeki artış ya da azalışlar balıkların normal fonksiyonlarının bozulmasına ve balıklarda hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle sindirimde rol alan ve kanda bulunan enzimlerin düzeylerinde oluşan değişimlerin, çeşitli hastalıklar ile hematolojik hastalıkların tanısında ve de patolojik durumların tanısında kriter olarak ele alınabileceği düşünülmektedir. Ayrıca enzim ve salgıların yeterince bilinmesinin balık beslemenin çeşitli evrelerinde ve karma yemlerin hazırlanmasında önemli katkılar sağlayabileceği de düşünülmektedir. Bu derleme çalışmasında, bütün bu özellikler dikkate alındığında balıkların büyüme performansları, yaşama oranları ve besinsel koşulların tanımlanmasında önemli bir araç olan sindirim salgı ve enzimleri ile enzim aktivitelerine bağlı değişimlerin bilinmesi amaçlanmıştır.

The identification of digestive enzyme activities is important in developing new feding regimens and in ensuring optimal growing conditions. As most enzymes regulate the events of viability, the increase or decrease in their activity causes the degradation of the normal functions of fish and diseases in fishes. It is thought that changes in the levels of enzymes involved in and digestion may be considered as criteria in the diagnosis of various diseases and hematological diseases and in the diagnosis of pathological conditions. It is also thought that sufficient knowledge of enzymes and secretions may provide important contributions in the various stages of fish nutrition and in the preparation of mixed feeds. In this review, when all these properties are taken into consideration, it is aimed to know the changes related to digestive secretion and enzymes and enzyme activities which are important tools for defining the growth performance, survival rates and nutritional conditions of fishes.
Digestion in Fish, Digestive Enzymes and Secretions
Keywords: Engineering; Mühendislik