Köpeklerde deneysel olarak oluşturulan korneal defektlerin sağaltımında asetilsisteinin etkisi - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Yaman, Mıne (My University, 2005)
Bu çalışma, köpeklerde deneysel olarak oluşturulan korneal defektlerin sağaltımında asetilsisteinin etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 5'i erkek 2'si dişi olmak üzere toplam 7 adet sağlıklı köpek kullanıldı. Hayvanlar anesteziye alındıktan sonra aynı hayvanın her iki gözünde korneanın tam merkezine gelecek şekilde 7.5 mm çapında bir trepan yerleştirilerek korneal defekt (lamellar keratektomi) oluşturuldu. Köpeklerin sol gözlerine % 3'lük asetilsistein, sağ gözlerine ise % 0.9'luk serum fizyolojik günde üç kez 3-4 damla iki ay süreyle damlatıldı. Klinik incelemeler sonucunda, sol gözlerde korneal.bulanıklığın 20. günde kaybolduğu görülürken, sağ gözlerde iyileşme görülmedi. Çalışmanın sonunda rastgele 3 hayvan seçilerek ötenazi edildikten sonra korneadaki yara iyileşmesi biyomikroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Biyomikroskopik incelemelerde sağ gözlerde defekt sınırları belirgin bir şekilde tespit edilirken, sol gözlerde defekt sınırları belli belirsiz bir durumdaydı. Histopatolojik incelemelerde ise sağ gözlerde korneal iyileşme tam olarak gelişmezken, sol gözlerde kornea epitelinde tam bir iyileşme tespit edildi. Sonuç olarak; asetilsisteinin korneal yara iyileşmesi üzerine önemli bir etkisinin olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Histopatoloji; göz hastalıkları; kornea; köpek; asetilsistein