iSLAM KAYNAKLARINA GÖRE MANiHEiZM - Oymak, İskender (Fırat University, 2009)
İslam kaynakları açısından ele aldığımız Maniheizm, III. Yüzyılda Babil yöresinde ortaya çıkmış ve kısa sürede İran'da egemen olmuş bir dindir. Maniheizm, İran'ın yanı sıra Doğu Türkistan, Hindistan, Çin, Mezopotamya, Mısır, Kuzey Afrika, Anadolu, Balkanlar, İspanya ve Avrupa'da da etkisini göstermiştir. Bu din, bölgede kültürel .. anlamda Zerdüştilik ve Hıristiyanlık gibi etkili olan dinlerin mirası üzerine kurulmuştur. Maniheizm; peygamber ve vahye dayalı, belli inanÇ ve ibadetlere sahip bir din olarak karşımıza çılanaktadır. Maniheizm, dualist karekıeri ve kendine özgü yorumoyla dikkat çekrrı iştir.
Manichaeism According·to lslamic Resources
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları