BENZOFURAN İÇEREN POLİMETAKRİLAT'IN BAZI TİCARİ POLİMERLERLE BLENDLERİNİN HAZIRLANMASI: BLEND VE KOPOLİMERLERİNİN BİYOLOJİK VE FİZİKSEL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - EROL, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada asetil benzofuran metakrilat (ABM) polimeri ve kopolimerleri önceden Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya laboratuvarlarında sentezlenmiştir. Daha önceden sentezlenmiş olan ABM polimerinin Stiren (St) ve Akrilonitril (AN) polimerleri ile farklı yüzdelerde blendleri hazırlandı. Varolan kopolimer ve hazırlanan blendler FT-IR ve 1H-NMR ile karakterize edildi. Kopolimer ve blendlerin fiziksel ve biyolojik özellikleri araştırıldı. Biyolojik araştırmalar sonucunda blendlerin antimikrobiyal özellik göstermediği bulundu. Blendlerin termal özellikleri ve ortalama molekül ağırlıkları DSC, TGA ve GPC teknikleri ile incelendi. Sonuçlar incelendiğinde ABM-St blendlerinde homojen bir dağılım görülmemesine rağmen ABM-AN blendlerinde homojen dağılım görüldü. Yapılan GPC ölçümleriylede bu sonuçları desteklendi. Kopolimer ve blendlerin frekansa karşı dielektrik sabitleri ve sıcaklığa karşı dielektrik sabitleri (?), dielektrik kayıp faktörü (?) ve ln? değerleri ölçüldü. Dielektrik ölçümlerinde blendlerin yalıtkan özellik gösterdiği tespit edildi.

In this study acetyl benzofuran methacrylate polymer and its copolymers have been synthesized in chemistry laboratory of Fırat Universty before. The blends of ABM polymer, synthesized before, were prepared using styren and acrylonitrile polymers for various percentages. Available copolymer and prepared blends were characterized by FT-IR and 1H-NMR techniques. The physical and biological properties of copolymer and blends were investiganted. As a result of research of biological, was found to not show the antimicrobial property of blends. Thermal properties and average molecular weight of blends examined by DSC, TGA and GPC techniques. When examining the results, although not seen ABM-AN showed a homogeneous distribution in the blends, seen a homogeneous distribution of ABM-St blends These results were supported by the GPC measurement. The dielectrical constans dielectric loss factors and ln? parameters of copolymer and blends were measured as a function of frequency and temperature. Dielectric properties of blends were determined insulate.
Benzofuran i?çeren polimetakrilat'in bazi ticari polimerlerle blendlerinin hazirlanmasi: blend ve kopolimerlerinin biyolojik ve fiziksel davranişlarinin i?ncelenmesi
Keywords: Kimya