SNAP-II VE SNAPPE-II Risk Tahmin Modellerinin Performansının Değerlendirilmesi - Hark, Betül Dağoğlu; Burgut, Huseyin Refik (My University, 2022)
Amaç: Risk tahmin modellerinin performanslarının değerlendirilmesi için farklı istatistiksel yöntemler kullanılmaktadır. Modelin genel performansının değerlendirilmesinde Brier skoru ve R2 yöntemleri kullanılırken ayırım yeteneğinin değerlendirilmesi için alıcı-işletim karakteristikleri (Receiver-operating characteristic-ROC) eğrisi ve ayırım eğrileri kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kalibrasyon için kalibrasyon eğrileri ve Hosmer-Lemeshow test istatistiği ile modelin performansı değerlendirilmektedir. Model performansını değerlendirmek için kullanılan istatistiksel yöntemlerle, SNAP-II (Score for Neonatal Acute Physiology) ve SNAPPE-II (Score for Neonatal Acute Physiology- Perinatal Extension-II) risk tahmin modellerinin performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nin Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesine, 2013-2015 Temmuz yılları arasında yatırılan 864 bebeğin ölüm olasılıklarını tahmin etmek için SNAP-II ve SNAPPE-II risk tahmin modelleri kullanılmıştır. Bulgular: SNAP-II risk tahmin modelinin genel performansını değerlendirmek için kullanılan yöntemlerden Brier Skoru 0.076 ve Nagelkerke R2 0.479 olarak bulunmuştur. Ayırım yeteneğini değerlendirmek için kullanılan ROC-AUC değeri 0.885 (GA: 0.851-0.919)’dir (p<0.001). Kesim noktası 14.50 olarak belirlenmiş ve bu noktadaki seçicilik 0.725, duyarlılık 0.897 ve doğruluk 0.750 olarak elde edilmiştir. Kalibrasyon için kullanılan Hosmer-Lemeshow testinin p değeri 0.619 (?2=6.249) olarak bulunmuştur. SNAPPE-II risk tahmin modeline ait Brier skoru 0.056 iken Nagelkerke R2 değeri 0.619 olarak bulunmuştur. ROC-AUC değeri 0.921 (GA: 0.890-0.953)’dir (p<0.001). Kesim noktası 26.50 olarak belirlenmiş ve bu noktadaki seçicilik 0.877, duyarlılık 0.857 ve doğruluk 0.874 olarak elde edilmiştir. Hosmer-Lemeshow testinin p değeri 0.968 (?2=2.338) olarak bulunmuştur. Sonuç: SNAP-II ve SNAPPE-II risk tahmin modellerinin her ikisi de yüksek model performansına sahiptir. Ayrıca SNAPPE-II risk tahmin modelinin genel performans, ayırım yeteneği ve kalibrasyon bakımından SNAP-II’den daha iyi olduğu elde edilmiştir.
Keywords: Lojistik regresyon; performans ölçütleri; Risk tahmin modeli; SNAP-II; SNAPPE-II