GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI - TANITIM VE TURİZM BAĞLAMINDA 360 DERECE SANAL GEZİNTİ UYGULAMASI: HARPUT ÖRNEĞİ - TOPRAK, İSMAİL HAKKI (Fırat Üniveristesi, 2019)
Gelişen teknolojiye paralel olarak görsel tanıtımlar da her geçen gün önem kazanmakta ve tercih edilmektedir. Dijital fotoğrafçılığa yeni bir boyut kazandıran Sanal gezinti ile kullanıcıların internet, mobil ve CD/DVD ortamlarında üç boyutlu gezinti yapmasını sağlamaktadır. Tanıtıma ihtiyaç duyan her yer sanal turun kullanım alanına girmektedir. Sanal ortamda oluşturulan sanal mekânlar ile evden çıkmadan farklı ortamlar deneyimlenebilir. Fiziksel mekândan kaçış veya yeni bir dünyaya geçiş mümkün değil fakat sanal mekândan uzaklaşmak bir tuşla mümkündür. Bu geçişler sanal mekânlar için tasarlanan ara yüzlerle gerçekleşmektedir. Sanal gezintide yatay ve düşey eksenin tamamında gezme olanağı olduğundan fotoğrafa gerçeklik hissi vermektedir. Ayrıca sanal gezintiye bilgilendirme amaçlı kullanılan yazı ve medya uygulamaları görsel zenginliği arttırırken ziyaretçilerin mekân hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Görsel tanıtımların, özellikle sanal gezintilerin turizm sektöründe her geçen gün büyük bir pay alması, ne kadar gerekli bir tanıtım aracı olduğunu göstermektedir. Bu bilgiler ışığında araştırmanın amacı; görsel iletişim aracı olan sanal gezintilerin gerekli olduğu sektörler ve tanıtımındaki gerekliliğin nedenlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de tanıtıma ihtiyaç duyulan mekânların Sanal Gezintileri oluştururken, çalışma örneklemini ise Harput Sanal Gezintisi oluşturmaktadır.

In parallel with the developing technology, visual presentations are gaining importance every day and are preferred. Virtual tour adds a new dimension to digital photography, enabling users to navigate the Internet, mobile and CD / DVD in three dimensions. With the virtual spaces created in a virtual environment, different environments can be experienced without leaving the house. It is impossible to escape from the physical space or move to a new world, but it is possible to move away from the virtual space with a button. These transitions are realized through interfaces designed for virtual spaces. It gives the photo a sense of reality as it is possible to navigate the entire horizontal and vertical axis in virtual tour. In addition, text and media applications used for information purposes in virtual tour increase the visual richness and provide visitors with an idea about the place. The fact that visual promotions, especially virtual walks, take a big share in the tourism sector with each passing day shows how much of a necessary promotional tool it is. In the light of this information; the purpose of this research is to identify the sectors where virtual tours are required as a visual communication tool and the reasons for the necessity of promotion. While the Virtual Tour of the places which are needed to be promoted and located in Turkey creates the scope of this research, the Virtual Tour of Harput creates the survey examples.
Visual communication design - promotion and tourism 360-degree virtual tour application: Harput example
Keywords: İletişim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Turizm