SiC TAKVİYELİ Al-Mg KOMPOZİTLERİN YOĞUNLUĞUNUN VE MİKROYAPISININ İNCELENMESİ - Tosun, Gül; Kurt, Mehmet (My University, 2020)
Bu çalışmada, Al-Mg matrisine farklı hacim oranlarında mikro boyutta SiC partiküller eklenerek, toz metalürjisi yöntemi ile üretilen SiC/Al-Mg kompozitlerin yoğunluk ve mikroyapısı incelenmiştir. Kompozit üretiminde kullanılacak tozlar hazır olarak temin edilmiştir. Belirlenen oranlardaki tozlar, homojen bir karışım elde edilmesi amacıyla, 16 dev/dak dönme hızında 24 saat süre ile karıştırılmıştır. Elde edilen kompozit toz karışımları 300 ve 600 MPa basınç altında preslendikten sonra, 300, 400 ve500oC sıcaklıklarda ve 30, 60 ve 90 dakika sinterleme işlemine tabi tutularak fırın içerisinde soğumaya bırakılmıştır. Numunelerin mikroyapı incelemeleri optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve elektron dağılım spektroskobu (EDX) ile gerçekleştirilmiştir. Maksimum yoğunluk değeri hacimce %15 SiC içeren kompozitlerde 600 MPa soğuk presleme basıncı, 500oC sinterleme sıcaklığı ve 90 dakika sinterleme süresinde üretilen numunede 0,946 olarak elde edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kompozitler