DİZEL MOTORLARDA ATIK TAŞIT LASTİKLERİNDEN ELDE EDİLEN PİROLİTİK YAĞIN YANMA VE EMİSYON KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİLERİNİN DENEYSEL VE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ - UÇAR, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tez çalışmasında dizel motorlarında atık taşıt lastiklerinden elde edilen pirolitik yağının yanma ve emisyon karakteristiklerine etkilerinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi konu edilmiş ve uygulamada gerçekleştiriliştir. Deneysel çalışmalar 4 silindirli 4 zamanlı 1.9 litre hacme sahip multijet bir dizel motorunda yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda yakıt olarak saf dizel(%100 dizel), B10(%90 dizel + %10 benzin), B20(%80 dizel + %20 benzin), B30(%70 dizel + %30 benzin), P10(%90 dizel + %10 pirolitik yağı), P20(%80 dizel + %20 pirolitik yağı) ve P30(%70 dizel + %30 pirolitik yağı) karışım yakıtları kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar iki aşamada yapılmıştır. İlk aşamada 2000 d/d sabit motor devrinde değişen motor yüklerde, ikinci aşamada ise %0 ve %25 sabit yük durumunda değişen motor devirlerinde motor performans ve emisyon değerleri analiz edilmiştir. Sayısal çalışmalar ise motor performans ve emisyon analiz programı olan AVL FIRE isimli programda saf dizel, B10, B20 ve B30 yakıt karışımları tanımlanarak gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçları incelendiğinde motor yakıt sisteminde herhangi bir değişikliğe gidilmeksizin standart dizel yakıta %30'a kadar pirolitik yağı ilavesinin motor performansı ve yanma karakteristiklerini önemli ölçüde etkilemediği görülmüştür. Ayrıca bazı emisyon değerlerinde olumlu değişimler, bazılarında ise olumsuz değişimler gözlenmiştir. Dizel yakıta ilave edilen pirolitik yakıtın silindir basıncını ve ısı açığa çıkısını geciktirdiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak, mevcut deneysel çalışmalarda atık lastik yağının standart bir dizel motorunda başarılı bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.

In this thesis study, experimental and numerical investigation of the effects of combustion and emission characteristics of pyrolytic oil obtained from waste vehicle tires on diesel engines is discussed and implemented in practice. Experimental studies were carried out on a multijet diesel engine with 4 cylinders, 4 timings and a volume of 1.9 liters. In experimental studies, mixture fuels were used as fuel that pure diesel (100% diesel), B10 (90% diesel + 10% gasoline), B20 (80% diesel + 20% gasoline), B30 (70% diesel + 30% + 10% pyrolytic oil), P20 (80% diesel + 20% pyrolytic oil) and P30 (70% diesel + 30% pyrolytic oil). Experimental studies were carried out in two stages. The engine performance and emission values were analyzed at varying engine load ratios at constant engine speeds of 2000 rpm in the first stage and at varying engine speeds at 0% and 25% constant load in the second stage. Numerical studies were carried out in the virtual environment by defining pure diesel, B10, B20 and B30 fuel mixtures in the engine performance and emission analysis program called AVL FIRE. When the test results are examined, the engine performance and combustion characteristics pyrolytic oil of addition up to 30% at the standard diesel fuel can not be significantly influenced that without any changes in the engine fuel system. In addition, positive changes in some emission values and negative changes in others have been observed. It has been understood that the pyrolytic fuel added to the diesel fuel retarded the cylinder pressure and heat output. As a result, it can be seen that waste tire oil can be successfully used in a standard diesel engine in existing experimental studies.
Experimental and numerical investigation on the effects of combustion and emission characteristics pyrolytic oil from waste tire tires in diesel engines
Keywords: Mühendislik Bilimleri