Plasmodium vivax ve Plasmodium falciparum'un laktat dehidrogenaz enzimini kodlayan genlerinin nükleotid düzeyinde karşılaştırmalı analizi - Akbulut, Ekrem; Çelik, Venhar; Balık, Turgut Dilek (My University, 2005)
Bu çalışmada Plasmodium vivax'ın laktat dehidrogenaz enzimini kodlayan genin nükleotid dizisi diğer bir sıtma paraziti olan Plasmodium falciparum'un aynı enzimini kodlayan genin nükleotid dizisi ile karşılaştırılmıştır. İki dizi arasındaki benzerlik %74,8' dir. Plasmodium vivax laktat dehidrogenazının % GC değeri (%46,6) Plasmodium falciparum laktat dehidrogenazindan (%33) daha yüksektir. Plasmodial laktat dehidrogenazdaki 5 amino asit insersiyonuna karşılık gelen nükleotid dizisi aynı zamanda Plasmodium vivax'da da mevcuttur. Bu bölge Plasmodium falciparum''da olduğu gibi yeni antimalarial tasarımında hedef olacaktır.
Keywords: Antimalaryaller; Karşılaştırmalı çalışma; Genetik teknikler; Laktat dehidrogenazlar; Plasmodium vivax; Plasmodium falciparum