Aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758) otolitlarinde kırma-yakma yöntemiyle tayini - Aydın, Rahmı; Pala, Murat; Yüksel, Fahrettın; Şen, Dursun (My University, 2009)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü’nde yaşayan aynalı sazan (Cyprinus carpio) populasyonuna ait 167 bireyin bütün halindeki otolit yaşları ile kırılıp-yakılan otolit yaşları tespit edilip aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar grafik ve tablolar ile ifade edilmiştir. Kırılıp-yakılmadan önce bütün halindeki otolitlerin 9 tanesinde yaş halkası okunamazken, aynı otolitler kırılıp-yakıldıktan sonra yaş halkaları çok net bir şekilde okunabilmiştir. Bu nedenle, bütün olarak ve kırılıp- yakıldıktan sonra tespit edilen yaşlar karşılaştırılırken örnek sayısı 158 olarak alınmıştır. Her iki yöntem arasında tespit edilen yaş farkı en fazla 2 olarak bulunmuş ve aralarındaki uyum oranı % 70.89 olarak tespit edilmiştir. Uyumsuzluk oranları ise 1 yaş farkı için % 22.78, 2 yaş farkı için % 6.33 olarak saptanmıştır. Otolitlerin yüzeylerinden doğrudan yaş halkaları okunurken balığın yaşı ilerledikçe yaş halkalarının görünebilirliğinde zayıflamalar gözlenmiştir. Ancak, aynı otolitler kırılıp-yakıldıktan sonra tekrar incelendiğinde yaş halkaları net bir şekilde görülmüş ve yüzeylerinden yaş halkaları okunamayan otolitlerin de yaş halkaları çok net bir şekilde okunabilmiştir.
Keywords: Sazan balığı; yaş farklılıkları; Cyprinus carpio; yaş saptanması; metodoloji; Cyprinus; kulak; aynalı sazan