ELAZIĞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VE HAYVAN ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSULARININ ÖZELLİKLERİ VE ARITILABİLİRLİK ÇALIŞMALARI - GÖRGÜLÜ, MERVA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Elazığ Hayvan Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (EHÜOSB) atıksularının özelliklerinin belirlenmesi ve jar testi ile fizikokimyasal arıtılabilirliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, EOSB ve EHÜOSB ortak kanallarından atıksu numuneleri alınmış ve atıksu özelliklerini belirlemek için, atıksu örneklerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri incelenmiştir. Sıcaklık, iletkenlik, çözünmüş oksijen (ÇO), pH, biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ5), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), askıda katı madde (AKM), toplam azot (TN), toplam fosfat, toplam krom (Cr), bakır (Cu), kurşun (Pb), çinko (Zn), kadmiyum (Cd) ve demir (Fe) gibi ağır metal analizleri, toplam koliform ve fekal koliform analizleri yapılmıştır. Fizikokimyasal arıtılabilirlik çalışmalarında koagülant olarak FeCl3.6H2O ve Al2(SO4)3.18H2O (alüm), koagülant yardımcısı olarak da anyonik polielektrolit kullanılmıştır. Jar testi deneylerinde optimum koagülantların belirlenmesinde, optimum kogülantlara pH'ın etkisi ve optimum koagülantlar ile anyonik polielektrolitin birlikte kullanılmasında KOİ, AKM ve TN giderim verimlerindeki değişimler incelenmiştir. EOSB atıksu numuneleri için optimum demir (III) klorür dozu 200 mg/L ve optimum alüm dozu 400 mg/L'dir. KOİ, AKM ve TN en yüksek giderim verimleri sırasıyla optimum demir (III) klorür dozu için %61,4 %96,1 ve %53,4, optimum alüm dozu için %76,5, %96,4 ve %63,9 olarak bulunmuştur. EHÜOSB atıksu numuneleri için ise optimum demir (III) klorür dozu 400 mg/L ve optimum alüm dozu 600 mg/L olarak bulunmuştur. EHÜOSB atıksularının optimum demir (III) klorür ve alüm dozları için KOİ, AKM ve TN en yüksek giderim verimleri sırasıyla optimum demir (III) klorür dozu için %73,4, %90,5 ve %55,7, optimum alüm dozu için %62,5, %94,1 ve %56,3 olarak bulunmuştur. EOSB ve EHÜOSB atıksuları üzerine optimum kogülantlar ile birlikte polielektrolit denemeleri de yapılmış olup en iyi giderim verimleri optimum alüm dozunda sağlanmıştır. EOSB atıksuyunda 400 mg/L alüm + 10 mg/L anyonik polielektrolit ilavesiyle KOİ, AKM ve TN en yüksek giderim verimleri sırasıyla %66,2, %99,1 ve %41 olarak bulunmuştur. EHÜOSB atıksuyunda 600 mg/L alüm + 60 mg/L anyonik polielektrolit ilavesiyle KOİ, AKM ve TN en yüksek giderim verimleri sırasıyla %76,7, %96,1 ve %45,5 olarak bulunmuştur. İki organize sanayi bölgesi atıksu özelliklerini belirlemede ve fizikokimyasal arıtılabilirlik çalışmalarında elde edilen sonuçlar Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (2004)'e göre değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: Organize Sanayi Bölgesi, Fizikokimyasal Arıtılabilirlik, Atıksu Özellikleri

In this study, it was aimed to determine the properties of the wastewaters of Elazığ Organized Industrial District (EOID) and Elazığ Animal Products Organized Industrial District (EAPOID) and to investigate their physico-chemical treatability with jar test. For this purpose, samples of wastewater were taken from two different points the common channels of EOID and EAPOID and the physical, chemical and biological properties of wastewater samples were examined in order to determine wastewater characteristics. Temperature, conductivity, dissolved oxygen (DO), pH, biochemical oxygen demand (BOD5), chemical oxygen demand (COD), suspended solids (SS), total nitrogen (TN), total phosphate, heavy metal analyzes such as total chromium (Cr), copper (Cu), lead (Pb), zinc (Zn), cadmium (Cd) and iron (Fe), total coliform and fecal coliform analyzes were carried out. In the physico-chemical treatability studies, FeCl3.6H2O and Al2(SO4)3.18H2O (alum) as coagulant and anionic polyelectrolyte as coagulant aid were used. In the jar test experiments, changes in COD, SS and TN removal efficiencies were investigated in the case of determining of optimum coagulants and the effect of pH on optimum coagulants and when the use of anionic polyelectrolyte with optimum coagulants. The optimum iron (III) chloride dose for EOID wastewater samples was 200 mg/L and the optimum alum dose was 400 mg/L. The optimum removal efficiencies of COD, SS and TN for optimum iron (III) chloride dose were 61.4%, 96.1% and 53.4%, while these values were 76.5%, 96.4% and 63.9% for optimum alum dose, respectively. For EAPOID wastewater samples, optimum iron (III) chloride and optimum alum doses were found to be 400 mg/L and 600 mg/L, respectively. In the optimum iron (III) chloride and alum doses of EAPOID wastewater, the removal efficiencies of COD, SS and TN were 73.4%, 90.5% and 55.7%, for optimum iron (III) while these values were 62.5%, 94.1% and 56.3% for optimum alum dose, respectively. EOID and EAPOID wastewaters were tested with polyelectrolyte together with optimum coagulants and the optimum removal efficiencies was obtained at optimum alum dose. By addition of 400 mg/L alum + 10 mg/L anionic polyelectrolyte in EOID wastewater, the removal efficiencies of COD, SS and TN were determined as 66.2%, 99.1% and 41% respectively. Addition of 600 mg/L alum + 60 mg/L anionic polyelectrolyte in EAPOID wastewater resulted in 76.7%, 96.1% and 45.5% removal efficiencies, respectively. The results of the two organizing industrial wastewater characterization studies and the physico-chemical treatability studies were evaluated according to the Water Pollution Control Regulation. Keywords: Organized Industrial District, Physico-chemical Treatability, Wastewater Characteristics
Properties of Elazığ Organized Industrial district and animal products organized district wastewaters and treatability studies
Keywords: Çevre Mühendisliği