Asitligin Prunus armeniaca L. (kayısı) ve Persica vulgaris Miller (şeftali) bitkilerinin polen tüpü gelişimi üzerine etkisi - Topdemir, Aykut; Gür, Nazmi; Düzel, Ahmet (My University, 2015)
Acid rains affect the soil's chemical and biological properties. Sulphure and nitrogen compounds which are accumulated in atmosphere, by passing through the soil with rains, cause to decrase pH of soil. In this study we did for effects of acidity on Prunus armeniaca L. (apricot) and Persica vulgaris Miller plants pollens’ in vitro germination and tube length, it is aimed to determine how affected apricot and peach blossom pollen from different acidty levels. Elazığ city center and surrounding counties that depend on Elazığ are selected for research area and for plants to be used in research. Pollens of Prunus armeniaca L. and Persica vulgaris plants located in Elazığ city and counties, are used as research materials. For pollen germination Brewbaker Kwack culture medum is used as growth medium. For incubation cultivated pollens in medium, heated for 3 hours at 22±1 oC and then fixed with 70% ethanol. Pollen germination percentage and tube length were detected in the light microscope. In our study it is determined that acidty have adverse effects on, two major culture plants, apricot and peach which have great economic value today for our country. According to our results, as pH drops, significant declines are recorded on pollen germination percentage and tube length for both plants. In pH 3.0, germination percentage of each plant’s has dropped below 11%. This ratio means a large yield loss for a culture plant.

Asit yağmurları, toprağın kimyasal ve biyolojik özelliklerini etkilemektedir. Atmosferde biriken kükürt ve azot bileşikleri yağışlarla toprağa geçerek toprak pH’sının düşmesine neden olmaktadırlar. Asitliğin Prunus armeniaca L. (Kayısı) ve Persica vulgaris Miller (Şeftali) bitkisi polenlerinin in vitro çimlenmesi ve tüp uzunluğu üzerine etkileri üzerine yaptığımız bu çalışmada, kayısı ve şeftali çiçeklerine ait polenlerin farklı asitlik derecelerinden nasıl etkilendiğinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırma bölgesi ve araştırmada kullanılacak bitkiler için Elazığ il merkezi ve çevre ilçelerinde seçilmiştir. Araştırma materyali olarak Elazığ ili ve ilçelerinde bulunan P. armeniaca L. ve P. vulgaris bitkilerinin polenleri kullanılmıştır. Polenleri çimlendirilmesi için, besiyeri ortamı olarak Brewbaker Kwack kültür ortamı kullanılmıştır. İnkübasyon için besiyerine ekilmiş polenler, 22±1 o C’de 3 saat süre ile bekletilmiş ve daha sonra %70’lik etanolle fikse edilmiştir. Polen çimlenme yüzdeleri ve tüp uzunlukları ışık mikroskopunda tespit edilmiştir. Çalışma, asitliğin günümüzde ülkemiz için büyük ekonomik değere sahip iki önemli kültür bitkisi kayısı ve şeftali bitkileri üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, pH düştükçe her iki bitkinin de polen çimlenme yüzdesi ve tüp uzunluğunda önemli düşüşler kaydedilmiştir. pH 3.0’ da her iki bitki içinde çimlenme yüzdesi %11’ in altına düşmüştür. Bu oran bir kültür bitkisi için çok büyük bir verim kaybı anlamına gelmektedir.
Acidity of the Prunus armeniaca L. (apricot) and Persica vulgaris Miller (Peach) effect of pollen tube growth of plants
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Asitlik; Prunus armeniaca L.; Persica Vulgaris Miller; Polen çimlenmesi; Polen tüpü gelişimi; Acidty; Pollen germination; Pollen tube growth