KEBAN-ELAZIĞ ÇEVRESİNDE KEBAN METAMORFİTLERİ İLE ELAZIĞ MAGMATİTLERİNİN TEKTONİK HAT BOYUNCA GELİŞEN İKİNCİL KUVARS VE KALSİTLERDE SIVI KAPANIM ÇALIŞMASI - ŞİMŞEK, GÜLSEMİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Keban Bindirme Zonu Elazığ'ın 30 km kuzey batısında yer almaktadır. Bu çalışma, Keban Bindirme Zonu içerisindeki ikincil kuvars ve kalsitlerde yapılan izotopik ve sıvı kapanım incelemelerini içermektedir.Elde edilen veriler kalsit ve kuvarsların oluşum sıcaklık değerlerinin (Th) 158 ila 389 °C, buz ergime sıcaklığı ( TICM ) -5,3 ve -0,1 °C ve bu verilere göre hesaplanan tuzluluk değerlerinin % 1,1 ila 8,3 NaC1 eşdeğeri aralığında olduğunu göstermektedir. İncelenen sıvı kapanımlarda belirlenen yoğunluk değerleri 0,48 ila 0,94 gr/cm3 aralığındadır. Yoğunluk değerleri, kapanımlardaki gaz hacmi (CO2) arttıkça, yoğunluğun azaldığına işaret etmektedir.Kalsit örneklerinde, ?¹³CPDB izotop bileşim değerleri +1,6 ila + 3,2 ‰ aralığında değişmekte olup, aragonit örneklerinde en düşük ?¹³CPDB izotop bileşim değerleri -7,4 ‰ olarak belirlenmiştir. Ancak tüm örneklerde, ?18OSMOW izotop bileşim değerleri 19,3 ila 21,5 ‰ aralığında değişmektedir. Duraylı izotop bileşimleri, aragonitlerin, kalsit ve kuvarsların oluşumunu tamamladıktan sonra sisteme dahil olan meteorik suların, daha düşük sıcaklıktaki ağır oksijence zengin suların neden olduğu alterasyonlar sonucu oluşmuş olabileceğine işaret etmektedir. Ancak, tüm ?18OSMOW izotop bileşim değerleri, metamorfizma kaynaklı sıvıların Keban Bindirme Zonunda oluşan ikincil mineraller üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Sıvı kapanım verileri yardımıyla belirlenen basınç, derinlik ve sıcaklık değerleri, Keban Bindirme Zonunun, dinamik metamorfizma koşullarında protomilonit ve milonitik zon içerisinde yer aldığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler :Keban Bindirme Zonu, duraylı izotop, sıvı kapanım, milonitik zon

The Keban Thrust Zone is located 30 km northwest of Elazığ. The study includes fluid inclusion and stable isotopic studies in the calcites and quartz within the Keban Thrust Zone. The obtained data show that the homogenization temperatures (Th) are range 158 to 389 °C, ice melt temperature ( TICM ) range-5,3 to -0,1 °C, andcalculatedsalinity range 1.1 to 8.3 % NaC1equiv. Determined density values in the studied fluid inclusions are range 0.48 to 0.94 gr/cm3 .These values show that the bubble (CO2) volume in the inclusions increases, the density decreases. ?¹³CPDB and ?18OSMOW composition values are range +1.6 to + 3.2 ‰, 19.3 to 21.5 ‰ in the calcite samples, respectively. The lowest ?¹³CPDB composition value (-7.4 ‰) is determined in the aragonite samples. However, ?18OSMOW composition values of the studied all samples are range 19.3 to 21.5 ‰. The stable isotope compositions indicate that aragonites form at the late liquid stages after calcites and quartz formations due to alterations caused by heavy oxygen rich and lower temperature liquids in system. However, the obtained ?18OSMOWcomposition values show that metamorphic fluids may be infilled with secondary minerals such as calcite and quartz within Keban Thrust Zone. The range of pressure, depth and temperature values were determined using by fluid inclusion data that the studied Keban Thrust Zone might be expected to have developed within protomylonite and mylonite zones at dynamic metamorphism conditions. Key words: Keban Thrust Zone, fluid inclusion, stable isotope, mylonitic zone
The fluid inclusion studies in the secondary calcite and quartz formations along the tectonic contact between the Keban metamorphites and the elaziğ magmatites in the Keban-Elazığ area
Keywords: Jeoloji Mühendisliği