BİNGÖL HALK HEKİMLİĞİ - EPREM, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnsanoğlu, biyolojik bir varlık olması sebebiyle tarih sahnesine çıktığı andan itibaren sağlık sorunları ile karşılaşmıştır. Bu sağlık sorunlarını gidermek için yaşadığı coğrafyada tedavi yöntemleri aramış, bulduğu tedavi yöntemlerini sonraki kuşaklara aktarmaya ve öğretmeye çalışmıştır. Bu yöntemlerin çoğunluğu gözleme dayalı olmakla beraber halkın doğada bulduğu nesneleri deneme-yanılma yöntemiyle kullanmasından kaynaklanan yöntemlerdir. Kimi zaman da halk, hastalıkları doğada bulduğu nesnelerle tedavi edemeyip çaresizlik içinde kalınca halk hekimliğiyle ilgili birtakım inançlar edinmiştir. Bu inançlar halk hekimliğinde yer alarak insan davranışlarını etkilemiş ve yaşamına yön vermiştir. İnsan yaşamında önemli bir yer tutan halk hekimliğinin Türk kültürü içinde önemli bir yeri vardır. Eski Türk hekimliğinde hastalık karşısında çaresiz kalan insanlar bitkisel, dinsel, hayvansal emlere müracaat ederek hastalıklarına çareler aramıştır. Buldukları yöntemleri deneyimlemiş, faydalı bulduklarını hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır. Bu yönüyle insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan eski Türk halk hekimliği uygulamaları kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiş ve kültür dünyamızın önemli bir parçası olmuştur. Çalışmamızın genel amacı; kültür hayatımızda önemli bir yere sahip olan halk hekimliği ile ilgili geçmişten günümüze kadar gelen eski Türk halk hekimliği uygulamalarının ortak yönlerini tespit etmek ve bunları ortaya çıkarmaktır. Çalışmamızın kapsamını Bingöl halk hekimliği uygulamaları oluşturmaktadır. Bingöl halk hekimliği, Türk kültürü içinde sahip olduğu önem bakımından oldukça dikkate değerdir. Bu bakımdan Bingöl halk hekimliği; inanış, sağaltma yöntemleri, uygulamalar vb. yönleriyle incelemeye tabi tutulacaktır.

Since human being is a biological being, he has faced health problems from the moment he appeared on the stage of history. In order to overcome these health problems, human beings sought treatment methods in their geography and used the treatment methods they found to get rid of their diseases. These methods are mostly based on observation, but it consists of using the objects found in nature by trial and error method. At times, folk diseases cannot be cured by the objects he finds in nature, and when he is in despair, he has acquired some beliefs about folk medicine. These beliefs have influenced human behaviors by taking part in folk medicine and gave direction to life. Folk medicine, which has an important place in human life, has an important place in Turkish culture. In the old Turkish medicine, people who were helpless in the face of the disease resorted to herbal, religious and animal orders and sought remedies for their diseases. They have experienced the methods they have found and found useful in the treatment of diseases. In this respect, old Turkish folk medicine practices, which are an indispensable part of human life, have been transferred from generation to generation and have been an important part of our cultural world. The general purpose of our study; the aim of this course is to determine the common aspects of the practices of folk medicine which has an important place in our cultural life from the past to the present day and to reveal them. The scope of our study consists of Bingöl folk medicine applications.
Bingol folk medicine
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı