Holştayn ırkı boğaların seminal plasmasında bulunan bazı iz elementler - Gür, Seyfettin; Çetinkaya, Nurcan; Demirci, Eşref; Ulutürk, Serap (My University, 1998)
Bu araştırma boğa seminal plasmasmda bulunan bazı iz elementlerin miktarını, sperma hacmim, başlangıçtaki spermatozoit motilitesini ve tüm bu değerler arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 5 Holştayn boğa oluşturdu. Her bir boğadan 20 ejekulat alındı. Alman ejekulatlar +4 °C de 1500 g de 20 dakika santrifüj edilerek seminal plasma ayrıldı. Seminal plasma örneklerinde bulunan bakır, çinko, demir ve mangan miktarları ortalama olarak sırasıyla 4.23 ± 0.13, 6.92 ± 0.68, 4.05 ± 0.14 ve 5.10 ± 0.58 mg/100ml olarak tesbit edilmiştir. Sperma miktanve ilk motilitesi 4.46 ± 0.23 mi ve % 74.6 ± 1.07 olarak bulundu. Boğalar arasında bakır ve demir düzeylerinde yapılan varyans analizi sonucu önemli bir fark bulunmamıştır. Fakat çinko ve Mangan düzeylerinde boğalar arasındaki fark önemli bulunmuştur. Boğa seminal plasmasmda bulunan bakır ile mangan arasında önemli derecede pozitif bir ilişki bulunmuştur. Yapılan korelasyonda demir ve çinko ile başlangıç motilitesi arasında pozitif bir ilişki, tespit edilmiştir. Seminal plasmanın demir ve çinko içerikleri sperma miktarı arasında pozitif bir ilişki, ilk motilite ile sperma miktarı arasında da önemli pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Keywords: Seminal plazma; varyans analizi; mangan; spermatozoa; demir; çinko; eser elementler; bakır; sığır ırkları; sperm hacmi; boğa; sperm kalitesi