OPTICAL AND OTHER SOLITON SOLUTIONS, LIE POINT SYMMETRIES, CONSERVATION LAWS AND MODULATION INSTABILITY ANALYSIS OF SOME NONLINEAR PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATIONS - ALIYU, ALIYU ISA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez, bazı lineer olmayan Schrödinger denklemlerinin (NLSE) Lie simetrileri, optik ve diğer solitonları, korunum kanunları (Cls) ve modülasyon kararsızlık analizi (MI) araştırması ile ilgilidir. Bazı NLSE'lerin koyu, parlak, koyu parlak veya kombine ve tekil soliton çözümlerinin varlığı için detaylı bir analiz sunuyoruz. Ayrıca, bazı lineer olmayan kısmi diferansiyel denklemlerin (NLPDE) soliton çözümleri ve korunum kanunları incelenmiştir. Bazı NLPDE'ler için, topolojik, topolojik olmayan, hiperbolik, fonksiyon, tekil ve periyodik soliton çözümlerinin varlığı için detaylı bir analiz sunuyoruz. Doğrusal olmayan modelleri incelemek için yedi farklı entegrasyon şeması yani; karmaşık zarf tahmin yürütme hesaplaması, sinüs-Gordon açılım yöntemi (SGEM), Riccati Bernoulli alt-ODE (RBSO), değiştirilmiş F-genişlemesi, genelleştirilmiş tanh, genelleştirilmiş projektif Riccati denklemi, Jaccobi eliptik fonksiyonu tahmin yürütme hesaplaması ve belirsiz katsayı yöntemleri kullanılır. Bazı lineer olmayan modellerin lineer olmayan kendiliğinden eşleşmesi (self-adjointliği) ile ilgili problem önceki yıllarda incelenmemiştir. Bu tezde, bazı lineer olmayan model için bu problemi çözüyoruz ve lineer olmayan kendi kendine eşleşme koşulunu sağlayan diferansiyel yerine koyma metodunun açık bir formunu buluyoruz. Sonra bu gerçeği, modeller tarafından kabul edilen klasik simetrileri kullanarak ve Ibragimov'un oluşturduğu genel Cls teoremini kullanarak bir dizi korunmuş vektörler inşa etmek için kullanırız. Ayrıca, lineer kararlılık analizi kavramını kullanarak bazı NLSE'lerin MI'larını araştırdık. Elde edilen sonuçların fiziksel yorumlarını göstermek için bazı şekiller çizilmiştir.

This thesis deals with the investigation of Lie point symmetries, optical and other solitons, conservation laws (Cls) and modulation instability analysis (MI) of some of nonlinear Schrodinger equations (NLSEs). We present a detailed analysis for the existence of dark, bright, dark-bright or combined and singular soliton solutions of some NLSEs. Furthermore, the soliton solutions and Cls of some nonlinear partial differential equations (NLPDEs) are investigated. For some of the NLPDEs, we present a detailed analysis for the existence of topological, non-topological, hyperbolic, function, singular and periodic soliton solutions. Seven different integration schemes are used to study the nonlinear models, namely; the complex envelope ansatz, sine-Gordon expansion method (SGEM), the Riccati Bernoulli sub-ODE (RBSO), modified F-expansion, the generalized tanh, generalized projective Riccati equation, Jaccobi elliptic function ansatz and the undetermined coefficient methods. The problem on nonlinear self-adjointness of several nonlinear models has not been studied in previous time. In this thesis, we solve this problem for several nonlinear models and find an explicit form of the differential substitution satisfying the nonlinear self-adjoint condition. Then we use this fact to construct a set of conserved vectors using the classical symmetries admitted by the models and by invoking the general Cls theorem due to Ibragimov. Moreover, we investigate MI of some NLSEs by using the concept of linear stability analysis. Some figures are plotted to show the physical interpretations of the obtained results.
Bazı lineer olmayan kısmi diferensiyel denklemlerinin optik ve diğer solitonları, Lie nokta simetreleri, korunum kanunları ve modülasyon kararsızlık analizi
Keywords: Matematik