Siyam Sinir Ağlarını Kullanarak Türk İşaret Dilindeki Rakamların Tanımlanması - Toğaçar, Mesut; Cömert, Zafer; Ergen, Burhan (My University, 2021)
İletişim, insanların duygu, düşünce veya bilgiyi çeşitli yollar kullanarak karşı tarafa aktarma sürecidir.İletişimde en etkili yollardan birisi ise dildir. Dil, insanların günlük hayatını kolaylaştıran bir iletişimaracıdır ve bu iletişim aracını kullanamayan işitme engelli birçok insan vardır. İşitme engelliinsanların, toplum içerisinde iletişimini kolaylaştırmak için işaret dilleri geliştirilmiştir. Her ülkeninkendi konuşma diline özgü işaret dili mevcuttur. Bu çalışma erişime açık Türk işaret dili rakamlarınaodaklanmıştır. İşaret dili, toplumun her kesimi tarafından bilinmemektedir. Bu durum, işitme engelliinsanların bulundukları sosyal ortamlarda iletişim aksaklıklarına neden olmaktadır. İşitme engelliolmayan ancak işaret dilini bilmeyen bir birey de aynı problemi yaşamaktadır. Bu çalışmanın amacı,işaret dilini kullanan insanların ne anlatmak istediğini derin öğrenme mimarisi üzerinde tespitetmektir. Bu amaçla, işaret dili rakamlarının, son zamanlarda popülerliği artan siyam sinir ağı iletanımlanması bu çalışmada gerçekleştirilmiştir. Siyam sinir ağları, görüntü kümesinde aynıgörüntüleri eşleştiren bir derin öğrenme modelidir. Bu ağları kullanarak Türk işaret dilinde kullanılanrakam görüntülerini tanımlamayı gerçekleştirdik. Elde edilen eşleştirme başarı oranı %98,16’dır.Sonuç olarak, bu çalışma ile Türk işaret dili rakamlarının tanımlanmasında siyam sinir ağlarınınbaşarılı olduğu görülmüştür.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Dil ve Dil Bilim