REİKİ UYGULAMASININ HUZUREVİNDE KALAN YAŞLI BİREYLERDE AĞRI, YORGUNLUK VE UYKU KALİTESİNE ETKİSİ - TOSUN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırma, reiki uygulamasının huzurevinde kalan yaşlı bireylerde ağrı, yorgunluk ve uyku kalitesine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma, ön test son test kontrol gruplu randomize deneysel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırma Aralık 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında Elazığ Gazi Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan, kriterleri karşılayan ve onam alınan 30 girişim grubu 30 kontrol grubu olmak üzere 60 yaşlı birey ile yapıldı. Girişim grubuna 4 hafta boyunca haftada 2 gün 30-45 dk arasında reiki uygulandı. Kontrol grubuna ise hiçbir uygulamada bulunulmadı. Verilerin toplanmasında "Kişisel Bilgi Formu", "Pitsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ", " Piper Yorgunluk Ölçeği (PYÖ)" ve "Visual Ağrı Skalası (VAS)" kullanıldı. Verilerin analiz edilmesinde; frekans ve yüzde analizleri ki kare analizi, standart sapma, Bağımsız Gruplarda t Testi, Bağımlı Gruplarda t Testi ve nicel değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek için regresyon analizi yapıldı. Araştırmada, uygulama sonrası girişim grubunun kontrol grubuna göre; VAS, PYÖ ve PUKİ toplam puan ve alt boyut puan ortalamalarının, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, reiki uygulamasının huzur evinde kalan yaşlı bireylerin ağrı yorgunluk ve uyku kalitesini iyileştirdiği belirlendi. Elde ettiğimiz bu sonuçlar doğrultusunda reiki uygulamasının yaşlı bireylerde ağrı, yorgunluk ve uyku kalitesini iyileştirmeye yönelik tamamlayıcı bir hemşirelik girişimi olarak kullanılması önerilebilir.

This research was conducted to examine the effects of Reiki application on pain, fatigue and sleep quality in elderly individuals living in nursing homes. The research was conducted as a randomized experimental study with a pre-test and post-test control group. The research was conducted between Aralık 2022 and April 2023 with 60 elderly individuals, 30 in the intervention group and 30 in the control group, staying at Elazığ Gazi Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center, who met the criteria and received consent. Reiki was applied to the intervention group for 30-45 minutes, 2 days a week for 4 weeks. No application was applied to the control group. "Personal Information Form", "Pisburg Sleep Quality Index (PSQI)", "Piper Fatigue Scale (PXI)" and "Visual Pain Scale (VAS)" were used to collect data. In analyzing the data; Frequency and percentage analyses, chi square analysis, standard deviation, t Test in Independent Groups, t Test in Dependent Groups and regression analysis were performed to measure the relationship between quantitative variables. In the study, after the application, the intervention group compared to the control group; VAS, PQI and PSQI total score and subscale score averages were found to decrease at a statistically significant level (p<0.05). As a result, it was determined that reiki application improved the pain, fatigue and sleep quality of elderly individuals living in nursing homes. In line with these results, it can be recommended that reiki application be used as a complementary nursing intervention to improve pain, fatigue and sleep quality in elderly individuals.
Reiki application in elderly individuals staying in nursing homes effect on pain, fatigue and sleep qualit
Keywords: Hemşirelik