Nörodejenerasyonda Forkhead BOX O1 Gen Ekpresyonunun RT-PCR ile Araştırılması - Bayram, Ali; Yiğiter, Remzi (My University, 2015)
Amaç: Multipl skleroz, demiyelinizasyon ve akson hasarı ile karekterize olan, nörodejeneratif bir hastalıktır. Multipl skleroz hastalığı üzerine birçok çalı?ma yapılmı?tır. Ancak tüm bu çalı?malara rağmen Multipl sklerozun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çalı?mamızda transkripsiyon faktörlerinin forkhead ailesine ait miyojenik büyüme ve farklıla?masında rol alan forkhead box O1 gen ifadesinin Multipl skleroz hastalığı üzerinden nörodejenerasyon ile ili?kisi ara?tırıldı. Gereç ve Yöntem: Gaziantep niversitesi Tıp Fakültesi ?ahinbey Ara?tırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Polikliniği nde takip edilen 93 Multipl skleroz hastası çalı?ma kapsamına alındı. Kontrol grubunu nörodejeneratif herhangi bir hastalığı bulunmayan 93 gönüllü olu?turdu. Hasta ve gönüllülerden alınan periferik kanlardan RNA izolasyonunu yapıldı. forkhead box O1 gen ifade düzeyleri RT-PCR yöntemi ile ara?tırıldı. Elde edilen veriler Mann- hitney U testi yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: Bu çalı?ma sonuçlarına göre Multipl sklerozlu hastalardaki kan forkhead box O genlerinden forkhead box O1'in ifadesi sağlıklı kontrol grubuna göre farklılık göstermedi (p>0,05). Sonuç: Bu bulgular nörodejeneratif bir hastalık olan Multipl skleroz tedavi ve tanısında daha ileri moleküler çalı?maların devamının gerekliliği ve nörodejenerasyonun baskılanmasında görevli diğer genlerin ara?tırılmasının önemli olacağını dü?ündürmektedir.Nörodejenerasyon, RT-PCR,
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji