ELAZIĞ ÇEVRESINDEKI METAPLÜTONIK - METAVOLKANIK KAYAÇLARDA MINERALOJI, DOKU VE JEOKIMYA INCELEMESI - VATANDAŞ, BUŞRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma, Doğu Toroslarda Elazığ ve yakın çevresi plütonik ve volkanik birimlerini kapsar. Çalışma alanında farklı fasiyeslerde metamorfizma geçirmiş metamagmatik kayaç türleri mevcuttur. Bazik bileşimden asitik bileşime kadar değişen kayaç çeşitliliğinde farklı mineral parajenezleri geliştirmiştir. Gabro, diyabaz ve bazaltların düşük dereceli metamorfizması ile metagabro, metabazalt türü kayaçlar oluşmuş ve Prehnit-Pumpelliyit fasiyesine ait mineral parajenezi gelişmiştir. Yine,andezitik volkanitler ve volkanoklastiklerin metamorfizması ile metaaglomera, metaandezit kayaçları yeşilşist fasiyesi metamorfizma koşullarında oluşmuştur. Çalışma alanı olarak belirlenen lokasyonlarda; Guleman ofiyoliti, Elazığ magmatitleri,Karabakır formasyonu, Maden karmaşığı ve Pütürge metamorfiti bulunmaktadır. Bu kayaçlar metamorfizmaya uğramış olsalarda kendi özeliklerini kısmen korumuşlardır. Metamorfik kayaçların dokusal özellikleri hangi tür kayaçtan türemiş olduklarını göstermektedir. Dokusal ve yapısal özellikleri ve kısmen mineralojik bileşimleri ile köken kayacı belirlenebilen metamorfik kayaçlar meta-ön takısı alırlar. Yukarıda ifade edilen farklı oluşum derinliğine sahip magmatik kayaçların jeokimyası ve mineral parajenezi belirlenerek farklı fiziksel koşullar belirlenebilir. Bu tez kapsamında birbirini destekleyici analiz yöntemleri kullanılarak metaplütonik ve metavolkanik kayaçların doku, mineral, jeokimya, parajenez özellikleri ve metamorfizma yaşları belirlenmeye çalışılacaktır.

This study, in the Eastern Taurus Mountains Elazig and its surroundings include plutonic and volcanic units. There are metamagmatic rock types that have undergone metamorphism in different facies in the study area. It has developed different mineral paragenesis in different rock types from basic composition to acidic composition. Metagabbro, metabasalt type rocks was formed by lowgrade metamorphism of gabbro, diabase and mineral paragenesis of Prehnite-Pumpelliyit facies developed.Again, meta-agglomerate and metaandesite rocks were formed under greenschist facies metamorphism conditions by metamorphism of andesitic volcanics and volcanoclastics.In the locations determined as the working area There are Guleman ophiolite, Elazig magmatites, Karabakir formation, Maden complex and Pütürge metamorphite. Although these rocks have undergone metamorphism, they have partially preserved their properties. The textural features of metamorphic rocks show which type of rock. They are derived from Metamorphic rocks take the meta-prefix whose origin rock can be determined by their textural and structural features and partially mineralogical compositions. Different physical conditions can be determined by determining the geochemistry and mineral paragenesis of the above-mentioned igneous rocks with different formation depths. Aim of this thesis, it will be tried to determine the texture, mineral, geochemistry, paragenesis properties and metamorphism ages of metaplutonic and metavolcanic rocks by using mutually supportive analysis methods.
Mineralogy, texture and geochemistry investigation in metaplutonic - metavolcanic rocks surrounding Elazig
Keywords: Jeoloji Mühendisliği