KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA SERUM COPEPTİN SEVİYESİNİN ARAŞTIRILMASI - AYDOĞDU, MESUDE SEDA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kronik böbrek hastalığı, farklı patofizyolojik nedenlerle oluşan, anormal böbrek fonksiyonu ile birliktelik gösteren glomerüler filtrasyon hızında ilerleyici azalma ile karakterize bir kronik hastalıktır. Copeptin, yeni keşfedilen bir hormon olup arginin vasopressin nörohormonunun pre-pro-vasopressin C- terminal kısmıdır. Çalışmamızda kronik böbrek hastalıklı evre 3,4 ve evre 5 (Son Dönem Böbrek Yetmezlikli, hemodiyalize giren) hastalarda serum copeptin düzeyini araştırmak amaçlandı. Nefroloji kliniğine başvuran evre 3, 4, ve hemodiyalize giren kronik böbrek hastalığı olan 30'ar hasta çalışmaya dahil edilmiş olup 30 adet kontrol grubu rutin check up amacıyla gelip tıbben herhangi bir hastalığı olmayan kişilerden oluşturuldu. Hastaların glomerüler filtrasyon hızı hesabı 24 saatlik idrar toplanarak hesaplandı. evre 3, 4 ve hemodiyalize giren kronik böbrek hastalığı olan ve kontrol grubundaki hastalardan başvuru anında 5 ml kan örneği alınarak proteaz inhibitörünü içeren (aprotinin) tüplere daha önceden tarif edildiği şekilde alındı. Alınan numuneler 3500-4000 rpm 5-10 dakika santrifuj edildikten sonra eppendorf tüplere alınarak çalışıncaya kadar - 80 santigrat derecede saklandı. Tüm biyolojik numuneler toplandıktan sonra üretici firmanın kataloğunda belirtildiği şekilde ELİSA yöntemiyle çalışıldı. İstatistiksel analizlerin yapılmasında SPSS 21 paket programı kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ikili karşılaştırmalarda post hoc test olarak Duncan testi kullanılmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda copeptin düzeyinin kontrol grubu ile evre 3-4 hasta grupları arasında istatistiksel olarak bir anlamı olmadığını; hemodiyalize giren hastalar ile diğer gruplar arasında kıyaslandığında p<0.05 olup; bu gruplar arasında copeptin düzeylerinin anlamlı olduğunu düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, copeptin
Investigation of serum copeptin level in chronic renal failure diseases
Keywords: Nefroloji