TAHMİN ET AÇIKLA GÖZLE AÇIKLA YÖNTEMİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİ KAPSAMINDA İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA, BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNE VE TUTUMLARINA OLAN ETKİLERİ - ÇULCU, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada "Tahmin Et Açıkla Gözle Açıkla Yönteminin Fen Bilimleri Dersi Kapsamında İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarına, Bilimsel Süreç Becerilerine ve Tutumlarına Olan Etkileri'' incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili Merkez ilçede bulunan Cemal Gürsel İlkokulu'ndaki 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Yarı deneysel araştırma ve eşitlenmemiş kontrol gruplu model olarak tasarlanan bu araştırmada kontrol ve deney gruplarının her birine çalışmanın başında ön test ve bitiminde son testler uygulanmıştır. Araştırmada, kontrol ve deney gruplarının akademik başarılarını belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak hazırlanmış olan akademik başarı testi kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini belirlemek amacıyla 31 maddelik temel beceri ölçeği kullanılırken fen dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla da 15 maddelik "Fen dersine yönelik tutum ölçeği" kullanılmıştır. Akademik başarı ve bilimsel süreç becerileri testi ile fen dersine yönelik tutum ölçeğinden elde edilen verilerin analizi için bağımsız gruplar t testi ve eşleştirilmiş gruplar t testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Akademik başarı testinin son test sonuçları, deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Benzer şeklide, bilimsel süreç becerileri testinin son test sonuçları, deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Ancak öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını ölçmek için uygulanan tutum ölçeğinin sonuçları her iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığını ortaya çıkmıştır. Bu durum araştırma sürecinin, öğrencilerde tutum değişikliğine yol açacak yeterlikte olmamasına bağlanmaktadır.

In this study, the effects of Predict-Explain-Observe-Explain method on fourth grade students' academic achievement, scientific process skills and attitudes towards science within of science course was examined. The sample of the research was the 4th grade students in Cemal Gürsel Primary School located in Elazığ province center in 2016-2017 academic year. Pre-test and post-tests were applied to control and experimental groups at the begining and end of study designed as semi-experimental study and unequal control group. In order to determine the academic achievements of the control and experimental groups, the academic achievement test was used prepared by the researchers in the research. Moreover, 31-item basic skill scale was used to determine the scientific process skills of students and 15 item "Attitude Scale for Science Lesson" was also used to measure the attitude. Independent sample t test and paired sample t tests were used to analysis pre-test and post-test results of academic achievement test, scientific process skills test and attitude toward science. .05 level of significance was accepted for interpretation of the data. The post test results of the academic achievement test showed that there was a statistically significant difference between the experimental group and the control group. Similarly, the post test results of the scientific process skills test showed that there was a statistically significant difference between the experimental group and the control group. However, there were no differences between two groups based on students' attitudes towards science lessons. This situation can be attributed to the fact that the research process is not competent enough to lead to a change of attitude of the students.
The effects of predict-explain- observe- explain method on fourth grade students' academic achievement, scientific process skills and attitudes towards science within science course
Keywords: Eğitim ve Öğretim