RENAL İSKEMİ-REPERFÜZYON OLUŞTURULAN RATLARDA PROPOFOL UYGULAMASININ HOMOSİSTEİN DÜZEYİ İLE OKSİDAN VE ANTİOKSİDAN SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ - GÜRBAYRAK, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
İ.ÖZET Renal iskenu^reperfüzyon hasan; parsiyel nefrektomi, renal arter stenozu ile cerrahi onarımı, renal transplantasyon, şok, travma ve yoğun bakımda yatan hastalarda görülebilmektedir. Homosistein, vasküler endetelyumda elastik laminanın hasarlanmasma ve lipoprotein-proteoglikan kompleksinin damar duvarında birikmesine neden olur. Çalışmamız deneysel olarak akut renal iskenü-reperfüzyon hasarı oluşturulduğunda, farklı iki doz propofol uygulamasının homosistein düzeyi, oksidan ve antioksidan sistemdeki değişimleri gözlemlemek amacıyla planlandı. Çalışmaya alına» 40 rat, randomize olarak S gruba ayrıldı. Grup I'e herhangi bir işlem yapılmazken, Grup II stres cevaba maruz bırakıldı. Grup IIFde renal artere ulaşılarak, mikrovasküler klipsle 45 dakika iskemi ve 1 saat reperfuzyon uygulandı. Grup IV (15 mg/kg) ve V (75 mg/kg)'e ise, Grup HTteki işlemden 15 dakika önce intraperitoneal olarak propofol uygulandı. Başlangıç, iskemi sonrası ve reperfuzyon sonrası kan örnekleri alınarak malondialdehit, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve homosistein düzeylerine bakıîdı. Sonuçlar Oae-v«ay ANOVA, Post Hoc (Tukey HSD) ve Wilcoxon testi üe değerlendirildi. Grup içi değerlendirmelerde Grup IH'ün, reperfuzyon sonrası malondialdehid düzeylerinin başlangıç ve iskemi sonrası değerlerine göre arttığı saptanmıştır (p<Ö.Ö5). Grup Vte ise, başlangıç, iskemi ve reperfözyon sonrası elde edilen malondialdebid, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve homosistein değerleri ile benzer bulunmuştur (p>0.05). Grup V'de iskemi- reperfözyon sonrası elde edilen değerler ile Grup Via. değerleri arasmda fark saptanmazken (p>0.05), Grup İÜ' e göre Grup V'in değerlerinin daha düşük olduğu belîrienmîştir (p<Ö.Ö5). Sonuç olarak, propofol akut renal iskenü-reperfuzyon hasarında lipid peroksidasyonunu doza bağımlı olarak azaltmaktadır. Ayrıca, akut iskemi- reperfuzyon hasarında yükselen plazma homosistein seviyesi, propofol kullanımı sonrası normal değerlere yakın bulunmuştur. Bu mekanizmanın açıklanabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğunu düşünüyoruz. Anahtar kelimeler: İskemi-reperfüzyon, propofol, oksidan-antioksidan sistem, homosistein

Renal ischemia-reperfusion damage can be seen at partial neurectomia, surgical repairing af renal artery stenosis, renal transplantation, shock, trauma and the patients that are in the critical care units. Homocysteine causes damage in elastic lamine of vascular endotelium and collection of lipoproteine-proteoglican complex at the vascular wall. Our study was planned to observe the changes in homocysteine level, oxidant and antioxidant systems with the two different doses of propofol application, when experimental renal ischemia-reperfusion damage was performed. 40 rats were separated to 5 groups randomisely, at the study. Group I; Nothing were made. Group II; Exposed to stress answer. Group III; By reaching to renal artery, 45 minutes ischemia with microvascular clip and 1 hour reperfusion was applied. Group IV; 15 minutes before the Group III procedure, 15mg/kg intraperitoneal propofol was applied. Group V;15 minutes before the Group III procedure, 75 mg/kg intraperitoneal propofol was applied. Malondialdehyde, superoxide dismutase, glutathione peroxidase and homocysteine levels were observed with the blood samples at the beginning, after ischemia and after reperfusion. Results were evaluted with One-way ANOVA, Post Hoc (Tukey HSD) and Wilcoxon test. In Group HI; malondialdehyde, and Hey levels were increased after ischemia and reperfusion according to the beginning levels (p<0.05). In Group II, malondialdehyde, superoxide dismutase, glutathione peroxidase and homocysteine levels after the ischemia and reperfusion were similar to the beginning levels (p>0.05). Any difference were determined between the levels after the ischemia- reperfusion in Group V and in Group I (p>0.05), and the levels in Group V were determined lower according to Group III (p<0.05). In conclusion; at acute renal ischemia-reperfusion damage, propofol reduced the lipid peroxidation by dose dependence. Furthermore; the increased plasma homocysteine levels after the acute ischemia-reperfusion damage were determined approximately normal after propofol usage. Comprehensive studies must be done about this subject Key words; Ischemia-reperfusion, propofol, oxidant-antioxidant system, homocysteine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation