An investigation on the vitamin $A_2$, C, E and $\\beta$-carotene contents of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus, Eschscholtz, 1823) - Harlıoğlu, M. Mustafa; Koprucu, Kenan (My University, 2000)
Bu çalışmada, tathsu İstakozu Astacus leptodactylus'un abdomen etinde vitamin A2, C, E ve ß-karoten miktarı araştırıldı. Sonuçlar A. leptodactylus'un 1,33 ± 0,98 ug/g vitamin A2, 32,55 ± 10,88 ug/g vitamin C, 12,69 ± 5,42 ug/g vitamin E ve 4,69 ± 1,92 ug/g ß-karoten içerdiğini gösterdi. Sonuçlar ayrıca erkeklerin abdomen etinin vitamin C ve E içeriğinin dişilerinkinden istatistiksel olarak önemli olduğunu gösterdi (p<0,05 ve p<0,01 sırası ile). Diğer taraftan, dişilerin vitamin A2 düzeyinin erkeklerinkinden, erkeklerin ß-karoten içeriğinin de dişilerinkinden fazla olmasına rağmen, bu farklılıkların istatistiksel olarak önemli derecede olmadığı saptandı (p>0,05). Bu çalışmanın ışığı altında, A. leptodactylus'un vitamin C ve ß-karoten içeriğinin bir çok ticari balık türünden daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: E vitamini; vitaminler; Astacus leptodactylus; kerevit; cinsiyet; askorbik asit; beta-karoten; tatlı su; dehidroretinol; vitamin içeriği