EVRİMSEL YAPI OPTİMİZASYONU YÖNTEMİNİN İNCELENMESİ VE UYGULAMALARI - USLUOĞULLARI, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada optimizasyon metotlarının adımları ve bu adımlardaki kavramlar (dizayndeğişkenleri, sınırlayıcılar, amaç fonksiyonları, farklı optimizasyon metotları vb.)incelenmiştir. Daha sonra ise yeni bir optimizasyon tekniği olarak geliştirilen Evrimsel YapıOptimizasyonu (ESO) yöntemi tanıtılmaktadır. Evrimsel yapı optimizasyonu diğer optimizasyonmetotlarındaki gibi yapıda veya yapının yüzeyinde daha üniform gerilme seviyesi oluşturarak enverimli dizaynları elde etmeyi amaçlar.ESO yönteminde ANSYS programından faydalanılmış ve sonlu elemanlar yöntemi ileanalizler yapılmıştır. Bu yöntem kullanılarak bilgisayar yardımı ile sonuçlar tayin edilmekte ve sonraetkisiz malzemeyi çıkarmak için basit ESO kuralları uygulanmaktadır. Yani, ESO yöntemi ile tekrarlıolarak analizler yapılmaktadır. Her analizin sonunda yapıdan kademeli olarak etkisiz elemanlarçıkartılır ve yapı optimuma ulaşmaktadır. Ayrıca bu yöntemle bir karşılaştırma yapabilmek içinANSYS programının kendi optimizasyon algoritması da kullanılmıştır.Sayısal uygulama olarak da, iki çubuklu çerçeve yapı ve Michell kirişleri elde edilecek şekildesistemler hazırlanmıştır. Aynı zamanda çalışmadaki sistemler ANSYS programı kullanılarakoluşturulmuş ve yapısal analizler bu programa ilave edilen makrolar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.Optimizasyon işlemleri genellikle karmaşık matematik denklemlerden ve formüllerden oluşmaktadır.Çalışmada sunulacak örneklerden de görüleceği gibi ESO yöntemi, karmaşıklıklardan uzak, anlaşılırve uygulanması kolay adımlar içermektedir.Anahtar Kelimeler : ANSYS, Optimizasyon, Evrimsel Yapı Optimizasyonu, Yapısal Dizayn
Investigation and examples of evalutionary structural optimization
Keywords: İnşaat Mühendisliği