PSORİASİS HASTALIĞINDA OSTEOPONTİN, APELİN, LEPTİN VE ADİPONEKTİN DÜZEYLERİ İLE METABOLİK SENDROM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KANDİ, BAŞAK (Fırat Üniveristesi, 2011)
Psoriasis, T lenfosit aktivasyonuyla giden kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Kronik inflamasyonun aterogenez ve periferik insülin direncine neden olmasından dolayı kronik inflamatuar sistemik hastalıklı kişilerde metabolik sendrom sıklığında artış görüldüğü bildirilmiştir. Leptin, adiponektin, apelin ve osteopontin gibi birçok önemli molekül, yağ dokusundan salınmakta ve metabolik sendromda artan obezite ile bu moleküllerin düzeylerinin değiştiği belirtilmektedir. Çalışmada bu moleküller ile psoriasis arasında olası ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Psoriasisli 40 hasta ile kontrol grubu olarak alınan 40 sağlıklı kişide açlık kan şekeri, trigliserid, HDL kolesterol, serum adiponektin, leptin, apelin ve osteopontin düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hasta ve kontrol gruplarının vücut kitle indeksleri, bel çevresi ölçümleri yapıldı.Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre metabolik sendrom sıklığı anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre serum adiponektin düzeylerinde anlamlı düşüklük, leptin, apelin ve osteopontin düzeylerinde anlamlı yükseklik görüldü . Metabolik sendromlu psoriasisli hastalarla metabolik sendromu olmayan psoriasisli hastalar arasında serum adiponektin, leptin, apelin ve osteopontin düzeyleriyle anlamlı ilişki saptanamadı. Psoriasisli hastaların 18'inde hafif şiddette, 10'unda orta şiddette, 12'sinde şiddetli PASI skoru mevcuttu. PASI skoru yüksek olan psoriasisli hastalarda DLQI indeksinde anlamlı yükseklik saptandı. Bel çevresi riski olan hastalarda serum leptin ve apelin düzeylerinde anlamlı yükseklik gözlendi.Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışma psoriasisli hastalarda metabolik sendrom sıklığını göstermektedir. Psoriasis patogenezinde adiponektin, leptin, apelinin ve osteopontin yer alabileceğini ama şiddetiyle ilgili belirteçler olmadığını düşünmekteyiz.

Psoriasis is a chronic, inflammatory disease of skin, which proceed with T lymphocyte activation. It was reported that an increase was observed in the frequency of metabolic syndrome in individuals with chronic inflammatory disease, as chronic inflammation leads to atherogenesis and peripheral insulin resistance. Several important molecules such as leptin, adiponectin and apelin, which was released from lipid tissue and it was suggested that levels of these molecules altered in metabolic syndrome by increasing obesity. In this study, it was aimed to investigate potential relationship between these molecules and psoriasis.Fasting plasma glucose, triglyceride, HDL cholesterol and serum adiponectin, leptin and apelin levels were measured in 40 adult patient with psoriasis and 40 healthy individuals. In addition, BMI, waist circumference and blood pressure were measured in patient and control groups.Metabolic syndrome frequency was found as significantly higher in patients with psoriasis than control group (p<0.05). It was found that serum adiponectin levels were significantly lower in patients with psoriasis than those in control group, while leptin, apelin and osteopontin levels were significantly higher. No significant difference was found between psoriasis patients with metabolic syndrome and without metabolic syndrome serum adiponectin, leptin and apelin levels . Among the patients with psoriasis, PASI score was mild in 18 patients , moderate in 10 patients and high in 12 patients. It was found that DLQI index was significantly high in patients with high PASI score . A significant increase was observed in serum leptin and apelin levels in patients at risk regarding waist circumference.In conclusion, our study demonstrates the frequency of metabolic syndrome in patients with psoriasis. We think that adiponectin, leptin, apelin and osteopontin may play role in the pathogenesis of psoriasis, but these adipokines aren?t markers, which are related to severity of disease.
Investigation of osteopontin, apelin, leptin and adiponektin levels in patients with psoriazis and evaluate the relationship between the metabolic syndrome
Keywords: Allerji ve İmmünoloji