TEK PARTİ DÖNEMİNDE ELAZIĞ'DA CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI(1934-1945) - Haykır, Yavuz; Çevik, Mehmet (My University, 2014)
Cumhuriyet rejimi 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmesiyle birlikte az bir muhalefete rağmen Türk kamuoyunda olumlu karşılanmış ve başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlanmıştır. Kurulan bu yeni rejimin yıldönümü, ertesi yıl resmi bayram olarak kabul edilmeden önce devlet eliyle tüm ülkede kutlanmıştır. 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Cumhuriyet'in ilanı günü yeni Türk Devleti'nin milli bayramı olarak kabul edilmiştir. Özellikle 1925 - 1945 yılları arasında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları büyük bir coşku içerisinde kutlanmıştır. Devlet bu kutlamalara büyük özen göstermiştir. Özellikle tek parti yönetiminin ağırlığını hissettirdiği 1933 - 1945 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği'nin talimatları ile tüm yurtta şehir, kasaba ve köylere varıncaya kadar bayram kutlamaları belli bir plan ve program dâhilinde yürütülmüştür. Her vilayet CHP Genel Sekreterliği'nin talimatları çerçevesinde, vilayet imkânları dâhilinde bayram kutlamalarını organize etmiştir. Halkın katılımına büyük önem verilen bu kutlamalarda devletmillet kaynaşmasının sağlanması, yapılan inkılapların halka benimsetilmesi ve çağdaş Türkiye'nin sağlam adımlarla yoluna devam etmesi gerekliliği vurgusu yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın konusu Tek Parti Döneminde Elazığ'da Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları'dır. 1934-1945 yılları arasında Elazığ'da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının nasıl yapıldığı, bu törenlerde hangi programların uygulandığı, programların içeriği hakkında bilgiler verilmiştir. Elazığ halkının kutlamalara ilgisi ve kamuoyu algısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Konu, arşiv belgeleri, belirtilen tarihler arasındaki Elazığ basınına yansıyan bilgiler ve tetkik eserlerden faydalanarak incelenmiştir. Yine bayram kutlamaları sırasında çekilmiş bazı fotoğraflar da bu çalışma içerisinde yerini almıştır
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler