AA Kıyıcı Beslemeli Bir Fazlı Asenkron Motor Hız Kontrolü - Duranay, Zeynep Bala; Guldemir, Hanifi (My University, 2018)
Bu çalışmada darbe genişlik modülasyonlu Alternatif Akım (AA) kıyıcı beslemeli bir fazlı indüksiyon motorun Matlab/Simulink ortamında benzetimi yapılmıştır. AA kıyıcılar girişindeki sabit genlik ve frekanslı gerilimden değişken genlik ve frekansta gerilim elde edilebilen güç elektroniği devreleridir. Kıyıcı devresi içerisinde çeşitli sayılarda güç anahtarları bulunmakta ve bu anahtarların iletimde ve kesimde tutulma prensibine göre çalışmaktadır. Bu çalışmada iki anahtarlı AA kıyıcı devresi kullanılmıştır. AA kıyıcı devresinde kullanılan anahtarlama elemanlarına uygulanan işaretinin görev oranı değiştirilerek kıyıcı çıkışında elde edilen gerilimin etkin değeri değiştirilmiştir. AA kıyıcıya yük olarak bir fazlı bir asenkron motor bağlanmıştır. Kıyıcı anahtarlarının görev oranı değiştirilerek bir fazlı asenkron motora uygulanan gerilimin değeri değiştirilmiş ve bu gerilim değişimine bağlı olarak motor hızı ayarlanmıştır. Motor hız kontrolü kapalı çevrimli olarak yapılmış ve kontrolde PI denetleyici kullanılmıştır. Oluşturulan sistemin benzetimi yapılmış çeşitli referans hız değerleri için sonuçlar verilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik